από elenia

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΓΚΡΑΤΙΝΕ, ΜΕ BECHAMEL ΑΠΟ ΑΜΑΡΑΝΘΟ

 

Υλικά (για 4-6 άτομα):
  • 350 γρ. κουνουπίδι κομμένο σε μέτριες φούντες
  • 200 γρ. μπρόκολο (άνθη και στέλεχος) κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 30 γρ. μαλακό λευκό αλεύρι βιολογικής γεωργίας
  • 30 γρ. αλεύρι αμάρανθου βιολογικής γεωργίας
  • 30 γρ. αγελαδινό βούτυρο βιολογικής γεωργίας
  • 500 ml γάλα πλήρες
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 30 γρ. τριμμένη γλυκιά γραβιέρα
  • μη ραφιναρισμένο αλάτι
  • πιπέρι λευκό
  • 1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • λίγο έξτρα βούτυρο
Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και τοποθετείτε τη σχάρα όπου θα ακουμπήσετε το πυρίμαχο ταψί στη 2η θέση από κάτω.

Καθαρίζετε το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Τα κόβετε σε μικρα κομμάτια, τα πλένετε και τα σουρώνετε. Βράζετε νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Όταν το νερό έρθει σε βρασμό, ρίχνετε τα λαχανικά και από τη στιγμή που αρχίζει ξανά ο βρασμός του νερού, τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη για αργότερα.

Τρίβετε τα τυριά και τα βάζετε στην άκρη.

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ χρησιμοποιώντας την ίδια κατσαρόλα που βράσατε τα λαχανικά (γιατί να πλένουμε και αλλη;). Την ακουμπάτε πάνω στο μάτι σε σιγανή/μέτρια φωτιά και ρίχνετε το βούτυρο. Όταν λιώσει το βούτυρο - προσοχή μη σας καεί - ρίχνετε τα δύο είδη αλευριών και με ένα σύρμα (balloon), ανακατεύετε συνεχώς το μίγμα για περίπου 2-3 λεπτά, με σκοπό να ψήσουμε το αλεύρι, ώστε να φύγει η γεύση του άψητου αλευριού στη σάλτσα μας.

Το συγκεκριμένο μίγμα, θα έχει διαφορετική υφή από αυτό που έχετε συνηθίσει. Θα θυμίζει χοντρόκοκκη άμμο, αλλά αυτό εσάς να μη σας ανησυχεί καθόλου. Συνεχίστε να ανακατεύετε με το σύρμα. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος αυτού, ρίχνετε λίγο γάλα και ανακατεύετε γρήγορα και συνεχώς - προσωπικά, δεν έχω χρησιμοποιήσει πότε ζεστό γάλα, αλλά κρύο και πότε δεν μου έχει σβολιάσει η σάλτσα, όποτε την έχω φτιάξει. Το μυστικό είναι στο πολύ γρήγορο ανακάτεμα και στη μικρή ροή του γάλακτος που προσθέτετε, ώστε η κίνησή σας να μην επιτρέπει στο γάλα που ρίχνετε να σβολιάσει.

Όταν ολοκληρώσετε με την προσθήκη του γάλακτος, ρίχνετε το θυμάρι, μια πρέζα αλάτι, μια πρέζα πιπέρι λευκό και χαμηλώνετε τη φωτιά ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μη σας κολλήσει.

Τέλος, ρίχνετε τη μιση παρμεζάνα, ανακατεύετε και την αφήνετε μακριά από τη φωτιά.

Η σάλτσα μπεσαμέλ θα πρέπει να έχει μέτρια πυκνότητα. Ούτε πολύ πυκνή, ούτε πολύ αραιή. Αν πήξει περισσότερο απ' όσο θέλετε, της ρίχνετε πολύ λίγο γάλα κάθε φορά και ανακατεύετε. Αν όμως παρα-πήξει, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα (σκεφτείτε να τη διορθώσετε με κορν φλάουρ).

Ρίχνετε λίγη από την σάλτσα στον πάτο του πυρίμαχου σκεύους που θα χρησιμοποιήσετε. Ρίχνετε στη συνέχεια τα λαχανικά και πασπαλίζετε με τη γραβιέρα. Προσεκτικά, απλώνετε τη σάλτσα μπεσαμέλ επάνω στα λαχανικά, ρίχνετε και την υπόλοιπη παρμεζάνα, 2-3 κ.γ. δεξιά και αριστερά βούτυρο, τη φρυγανιά και την ψήνετε στον φούρνο έως ότου ροδισει.

Ταιριάζει με πράσινη σαλάτα, egg salad finger food και ένα καλό άσπρο κρασί.

Καλή Απόλαυση!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Γεμιστά με ρύζι

Υλικά για 4 άτομα 4 ντομάτες μεγάλες, σφιχτές και ώριμες 4 κολοκύθια 4 πιπεριές φλάσκες (ή 4 μελιτζάνες φλάσκες) 1 ματσάκι μαϊντανό 8 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα (υπολογίστε 1 φλυτζανάκι ρύζι...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας

Υλικά (για 4 άτομα) 1/3 κούπας λάδι ή βούτυρο 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί 1/2 κούπα ζωμού κότας 1/2 κούπα μουστάρδα ντιζόν 1/4 κρέμα γάλακτος 1 κουταλάκι κορν φλάουρ...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Αρνάκι γιαχνί

Εχουμε και λέμε (για 4 άτομα): Τσιγαρίζετε στην κατσαρόλα δυο μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 1-2 σκελίδες σκόρδο (σε ελαιόλαδο παρακαλώ, οχι σπορέλαια και μαργαρίνες!), και ρίχνετε απο πάνω μισό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ