από elenia

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS
PESTO ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟ, ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ, ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ

 

Υλικά (για 4-6 άτομα):
  • 50 γρ. ανάλατο κολοκυθόσπορο
  • 15 γρ. κουκουνάρι
  • 15 γρ. φύλλα μαϊντανού ή μια γερή χούφτα
  • 15-20 φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • 2 σκόρδα
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (περισσότερο για γαρνίρισμα)
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • μη ραφιναρισμένο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κιλό και λίγο παραπάνω μακαρόνια linguini ή spaghetti tagliatelle χωρίς αυγό
Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό τηγάνι με χοντρό πάτο, καβουρδίζετε τους κολοκυθόσπορους έως ότου αρχίσουν να φουσκώνουν, να κάνουν ένα χαρακτηριστικό ήχο και να αρχίσει να αναδίδεται το άρωμα τους. Τους ρίχνετε σε ένα πιάτο μέχρι να κρυώσουν.

Καβουρδίζετε στο ίδιο ζεστό τηγάνι το κουκουνάρι μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα. Τους βάζετε και αυτούς στο ίδιο πιάτο με τους κολοκυθόσπορους για να κρυώσουν.

Πλένετε τα φύλλα του μαϊντανού και του δυόσμου και τα στεγνώνετε καλά.

Σε ένα μίξερ, προσθέτετε πρώτα τους κολοκυθόσπορους και το κουκουνάρι και τους αλέθετε μέχρι να γίνουν σκόνη. Μετά προσθέτετε όλα τα υλικά (μην ξεχάσετε κανένα!) και τελευταίο αρχίζετε να ρίχνετε, καθώς δουλεύει το μίξερ, λίγο-λίγο το ελαιόλαδο. Σταματάτε, καθαρίζετε την σάλσα που έχει κολλησει στα πλαϊνά του μίξερ και συνεχίζετε να την χτυπάτε στο μίξερ, προσθέτοντας τόσο ελαιόλαδο όσο να αποκτήσετε μια ελαφρά ρευστή σάλτσα.

Βράζετε τα μακαρόνια, κρατάτε 1 κούπα από το νερό τους, τα σουρώνετε και τα ρίχνετε πισω στην κατσαρόλα όπου τα βράσατε. Στην σάλσα pesto που έχετε ετοιμάσει, ρίχνετε περίπου 5-6-7 κουταλιές της σούπας από το νερό των μακαρονιών και την ανακατεύετε.

Την ρίχνετε στα μακαρόνια, τα ανακατεύετε καλά για να παει παντού η σάλτσα και αν θέλετε, προσθέτετε κι αλλη τριμμένη παρμεζάνα πριν τα σερβίρετε.

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Μπεσαμέλ

Μπεσαμέλ ΥΛΙΚΑ (μεγάλο ταψί) 1 lt. Γάλα 9 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο αλάτι 4 αυγά 1 φλιτζάνι λάδι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε κρύο γάλα ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια σε...

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Ντιπ φέτας με ούζο

Υλικά 400 γρ. φέτα σκληρή, βαρελίσια 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ούζο λίγο τριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Βάζετε τη φέτα σε παγωμένο νερό και αφήστε τη στο ψυγείο για κανά μισάωρο. Οταν περάσει...

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Σάλτσα Βινεγκρέτ

Πρώτα από όλα, η βινεγκρέτ στη μετεξέλιξή της μπορεί να περιέχει και κρεμμύδι, κάπαρη, μουστάρδα, αντσούγιες, κρόκο αυγού. Η βασική διαφορά όμως είναι πως η βινεγκρέτ αντίθετα με το λαδόξιδο...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ