ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΕΑΤΙΚΑ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΟΥΖΟ

 

Υλικά:
  • 2,5 κιλά χοιρινό μπούτι σε κομμάτια ή σε ρολό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας ούζο
  • 5 σκελίδες σκόρδο πρεσαρισμένες
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1,5-2 φλυτζάνια ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
Υλικά για τη μαρινάτα:
  • 2 γλυκά πορτοκάλια
  • 2 λεμόνια
  • 1 ¼ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • ¼ φλιτζάνι χυμό λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • ½ φλιτζάνι ούζο
Εκτέλεση:
  • Κόβουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών και των λεμονιών σε ζυλιέν και τα ρίχνουμε στα υλικά της μαρινάτας τα οποία προηγουμένως έχουμε ανακατέψει καλά.

  • Βάζουμε το χοιρινό σε ένα βαθύ ταψί και ρίχνουμε τη μαρινάτα. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί όλη νύχτα. Γυρνάμε το κρέας κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος τουλάχιστον μία φορά.

  • Πριν ψήσουμε το κρέας, το στραγγίζουμε από τη μαρινάτα, την οποία τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι και την κρατάμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το μέλι, το ούζο, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Βάζουμε το κρέας στο ταψί που θα ψηθεί (καλή είναι η γάστρα που ψήνεται το κρέας χωρίς να στεγνώνει γιατί έχει καπάκι) και αλείφουμε με ένα πινέλο το κρέας με το προηγούμενο μίγμα. Ψήνουμε το κρέας στο φούρνο σκεπασμένο, ενώ κατά τη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζουμε και το αλείφουμε ξανά με το υπόλοιπο μίγμα. Στη μία ώρα περίπου που θα έχει ψηθεί το κρέας, το ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε μέσα τη μαρινάτα (χωρίς τα ζυλιέν πορτοκαλιού και λεμονιού) και τις ελιές και ψήνουμε για ένα ακόμη τέταρτο ή και παραπάνω ξεσκέπαστο να αναμιχθούν καλά τα υλικά και να ροδίσει όμορφα το κρέας μας.

  • Όταν το κρέας είναι καλά ψημένο και ροδοκοκκινισμένο, το βγάζουμε και το τοποθετούμε στο σκεύος σερβιρίσματος διατηρώντας το ζεστό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο καλά για να μη στεγνώσει.

  • Στραγγίζουμε τη μαρινάτα σε κατσαρολάκι (κρατάμε περίπου ¼ φλιτζανιού) και αφήνουμε να πάρει γερή βράση. Τις ελιές που στραγγίξαμε τις τοποθετούμε στην πιατέλα με το κρέας μας για γαρνιτούρα. Στο ¼ φλιτζανιού μαρινάτα, διαλύουμε κορν φλάουρ (2-2,5 κ.σ.) για να δέσουμε τη σάλτσα μας και την ρίχνουμε στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ποσότητα του κορν φλάουρ θα καθορίσει πόσο πηχτή θα γίνει η σάλτσα μας. Αν τη θέλετε πιο αραιή, βάλτε λιγότερο κορν φλάουρ ή ακόμα και καθόλου στην περίπτωση που την προτιμάτε σαν ζουμάκι.

  • Βάζουμε λίγη από τη σάλτσα πάνω στο κρέας μας με τις ελιές και το υπόλοιπο το σερβίρουμε στη σαλτσιέρα ώστε ο καθένας να προσθέσει κατά βούληση.

  • Σερβίρετε με μικρές πατατούλες ψητές στο φούρνο με λεμονάκι και πορτοκάλι.
KΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

ΚΡΕΑΤΙΚΑ

Μοσχαράκι με μελιτζάνα και ελιές

Υλικά (για 4-6 άτομα): 1 μεγάλη μελιτζάνα χοντρό αλάτι 1/4 φλιτζ. τσαγιού (60ml) ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (έξτρα) 1 κιλό μοσχάρι τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια (μερίδες) 2 μέτρια ψιλοκομμένα...

ΚΡΕΑΤΙΚΑ

Χοιρινό Αντριάννας

Εκτέλεση: 2-3 κιλά χοιρινό 1 ποτήρι του νερού κρασί κόκκινο 1 κουτί μανιτάρια κομμένα σε φέτες αλουμινόχαρτο μερικές ντομάτες και πιπεριές κομμένες σε φέτες λίγο κασέρι αλάτι πιπέρι ρίγανη Εκτέλεση:...

ΚΡΕΑΤΙΚΑ

Ζυγούρι κοκκινιστό φούρνου

Υλικά: 1/5 κ. μπριζόλες από ζυγούρι - προβατίνα 8 ντομάτες μέτριες 1 ματσάκι μαϊντανό 2 ποτήρια κοκ. κρασί αλάτι πιπέρι μπαχάρι δαφνόφυλλο ρίγανη ελάχιστο λάδι Εκτέλεση: Τoποθετούμε το κρέας σε ταψί...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ