Όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν στο Περού (1533), οι Ινδιάνοι της χώρας αυτής καλλιεργούσαν ένα φυτό που είχε ρίζες όμοιες με την τρούφα αλλά χωρίς φλοιό. Εσωτερικά τους οι ρίζες είχαν μαλακή σάρκα σαν τον πουρέ από από κάστανα. Όμως οι Ισπανοί κατακτητές αδιαφόρησαν για το φυτό αυτό μια που αναζητούσαν να φέρουν στην πατρίδα τους άλλα πράγματα όπως χρυσό και άργυρο.

Πατατοφυτείες των Ίνκας
Πατατοφυτείες των Ίνκας


Πολλοί υποστηρίζουν πως οι πατάτες έφτασαν στην Ευρώπη από τη Βιρτζίνια (1856), χάρη στον πειρατή σερ Ουώλτερ Ράλεϊ. Η αλήθεια είναι πως ο πειρατής βρήκε πατάτες σε κάποιο ισπανικό πλοίο, τις έφερε στην Αγγλία και πάλι χωρίς να προκαλέσουν κάποιο ενδιαφέρον.

Πέντε χρόνια πριν, κάποιοι Ιταλοί μοναχοί είχαν φέρει στη χώρα τους ισπανικές πατάτες, που έφτασαν από την Αμερική μέσω ναυτικών. Οι μοναχοί πρόσφεραν τις πατάτες στον Πάπα ο οποίος δεν ήξερε τι να τις κάνει! Ένας απεσταλμένος του Πάπα έφερε 2 πατάτες στη Φλάνδρα, και ο Φιλίπ ντε Σιβρύ (διοικητής του Μονς) τις έστειλε με τη σειρά του στη Βιέννη στο φίλο του Σαρλ ντε Λεκλούζ που έκανε την πρώτη επιστημονική περιγραφή τους:
"μικρές τρούφες που έστειλε ο κ. ντε Σιβρύ, στις 26 Ιανουαρίου 1588. Οι περουβιανοί τις λένε πάπα" Και πάλι οι πατάτες ξεχάστηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ως φαγητό.

Οι πρώτοι που πρέπει να χρησιμοποίησαν τις πατάτες σαν τροφή ήταν οι Ιρλανδοί. Αρχικά τις έδιναν σαν τροφή στα γουρούνια, αλλά όταν έπεσε περίοδος πείνας ξεκίνησαν να τις τρώνε και οι ίδιοι. Επίσης, οι Άγγλοι και οι Γερμανοί, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ιρλανδών, έδιναν πατάτες σαν τροφή στους αιχμάλωτους και τους φτωχούς. Με τον καιρό, οι πατάτες διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Τα πρώτα ροδάκινα στην Ελλάδα

Λέγεται ότι αυτοί που έφεραν την πρώτη ποικιλία ροδάκινων στη χώρα μας ήταν οι στρατιώτες του Μ.Αλεξάνδρου. Η καλλιέργεια αυτή καταγόταν από την Κίνα και το όνομα της καλλιέργειας ήταν "προύνος ο...

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Γεύμα από γάλα φοράδας

Οι νομάδες πολεμιστές του Τζένγκις Χαν, που περνούσαν πολλές ώρες πάνω στη ράχη του αλόγου τους, ξέραιναν στον ήλιο γάλα φοράδας μεταβάλλοντας το σε ελαφριά σκόνη και έριχναν λίγη απ'αυτή τη σκόνη σε...

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Σοκολάτα ΙΟΝ

Η σοκολάτα αμυγδάλου ΙΟΝ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1930. Η σοκολατοποιία ΙΟΝ μόλις είχε ιδρυθεί σε μια γειτονιά του Ν.Φαλήρου και στις εκεί μονοκατοικίες κυριαρχούσε η ευωδιά των...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ