ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ ΑΣΤΑΚΟΥ

 

Καταρχήν, όταν λέμε αστακό εννοούμε φρέσκο (ζωντανό;) αστακό. Οι φρέσκοι, αν και ακριβότεροι, είναι πολύ πιο νόστιμοι.
Αν πάντως επιμένετε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο, αγνοήστε το πρώτο στάδιο.

  • Πιάστε τον αστακό απ' τη ράχη του και ρίξτε τον σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και ξίδι που κοχλάζει. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε τον αστακό ώσπου το κέλυφός του να αλλάξει χρώμα και να γίνει ροζ.
    Ο χρόνος που απαιτείται για το βράσιμο ενός κιλού αστακού είναι γύρω στα 20 λεπτά. Για κάθε έξτρα μισόκιλο προσθέστε άλλα 5 λεπτά.
  • Κρατήστε τον αστακό σταθερό από τη ράχη με το ένα σας χέρι και με το άλλο χέρι στρίψτε του την ουρά και τραβήξτε την ώσπου να ξεκολλήσει απ' το υπόλοιπο σώμα.
  • Πάρτε ένα πλατύ μαχαίρι και κόψτε κατά μήκος το σώμα του (κρατώντας τον με την ράχη προς τα κάτω). Ξύστε την πράσινη κολλώδη ουσία του κελύφους και τα αβγά του (αν έχει).
  • Πιάστε τις δαγκάνες και τα πόδια κοντά στη βάση τους, στρίψτε τα και ξεκολήστε τα. Σπάστε κάθε πόδι/δαγκάνα του αστακού στο κέντρο με το ειδικό εξάρτημα και βγάλτε τη σάρκα που έχουν στο εσωτερικό τους.
  • Κρατώντας την ουρά ανάποδα, κόψτε με το ψαλίδι της κουζίνας το λεπτό κέλυφος και τραβήξτε σε ένα κομμάτι τη σάρκα από την ουρά. Προσοχή να μην κόψετε τη σάρκα από κάτω.
  • Σερβίρετε τη σάρκα από το σώμα μαζί με την υπόλοιπη από τις δαγκάνες και τα πόδια.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Μικρά μυστικά για τα όσπρια

Για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα, πρέπει να μουσκεύετε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε καθαρό νερό. Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία του...

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Φρέσκα αυγά ή ψέμα;

Παίρνουμε ένα ποτήρι νερό και ρίχνουμε 35 γραμ. αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το αλάτι να λιώσει. Ριχνουμε το αυγό και αν πάει στον πάτο, είναι φρέσκο αυγό της ημέρας. Αν πάει στη μέση, είναι 3-5...

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Συμβουλές για το βράσιμο των αβγών

Να είναι σε θερμοκρασία δωματίου το αβγό κι όχι από το ψυγείο Μέσα στο νερό που βράζει να έχετε βάλει και λίγο ξύδι ή αλάτι Αν σπάσει παρ'όλα αυτά, για να μη χυθεί όλο το ασπράδι του, τυλίξτε το σε...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ