από melodyst

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ
ΚΥΔΩΝΟΠΑΣΤΟ

 

Υλικά:
  • 1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4 γαρύφαλλα ολόκληρα
  • 2 φλούδες από λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. βανίλια bourbon σε σκόνη
  • 5 ολόκληρες πράσινες κάψες καρδάμου
  • βιολογική ξανθή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (η ποσότητα θα μετρηθεί στο τέλος)
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
Δυσκολία
μικρή
Είδος
Κλειδιά
Εκτέλεση:

Πλένουμε, αφαιρούμε τη φλούδα, καθαρίζουμε το εσωτερικό όπως σε ένα μήλο και το κόβουμε σε κομμάτια. Τα ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο μαζί με την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τις φλούδες από το λεμόνι, τη βανίλια, το κάρδαμο και προσθέτουμε νερό μέχρι σχεδόν να σκεπάστούν τα κομμάτια του φρούτου.

Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν μισοσκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν -προσοχή δεν αργούν. Όταν θα είναι μαλακά και θα τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι -αλλά πρίν λιώσουν, τα σουρώνουμε, αφαιρούμε την κανέλα, τα γαρίφαλα, τις φλούδες από το λεμόνι και το κάρδαμο και τα πολτοποιούμε σε ένα πολυμηχάνημα ή στον μύλο χειρός. Μετράμε με μια κούπα την ποσότητα του πολτού και τον βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως. Ρίχνουμε την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη και προσθέτουμε τις 2 κουταλιές από τον χυμό λεμονιού. Στην πιο σιγανή φωτιά και με ένα χρονόμετρο στα 30 λεπτά αρχίζουμε την διαδικασία δεσίματος του γλυκού. Δεν χρειάζεται συνέχεια να ανακατεύουμε τον πολτό -ανακατεύουμε πιο έντονα προς το τέλος του μισάωρου, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι έχει την ιδιότητα ο καυτός χυλός να πετάει -αν θέλετε χρησιμοποιείστε μια σίτα κατσαρόλας.

Στον ενδιάμεσο χρόνο καλύπτουμε με ένα λαδόχαρτο ένα πυρέξ περίπου 30*22 - και τα πλαϊνά του. Στο μισάωρο περίπου, αν το μίγμα έχει πάρει ένα διάφανο πορτοκαλο-ρόζ χρώμα και μπορούμε να περνάμε από τη μια πλευρά του πάτου στην άλλη μια ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα και να ξεκολλάει ο πολτός από τον πάτο δημιουργώντας έναν διάδρομο που να φαίνεται το μέταλλο της κατσαρόλας, τότε κρατάμε το μίγμα πάνω στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για 3-5 λεπτά ακόμη.

Μετά το ρίχνουμε πάνω στο λαδόχαρτο του πυρέξ. Το απλώνουμε και το αφήνουμε για 1/2 μέρα να στεγνώσει και να δέσει σκεπάζοντας το με μία σίτα έτσι ώστε να μην σκονίζεται αλλά και να μπορεί να αναπνέει. Όταν περάσει ο χρόνος, κόβουμε πάλι ένα ιδίου μεγέθους λαδόχαρτο και προσεκτικά το αναποδογυρίζουμε. Το αφήνουμε για άλλη 1/2 μέρα να στεγνώσει και η άλλη του μεριά και ύστερα το απολαμβάνουμε!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ

Kerdomel

Υλικά 700 γραμ. αρνάκι γάλακτος (το ψαχνό, όχι κοκάλα) χυμό από 2 πορτοκάλια 1 κουτ. σούπας κύμινο 1 κουτ. σούπας κόλιαντρο λίγο δυόσμο λίγο μοσχοκάρυδο 2 κουτ. σούπας λάδι 1 φλυτζάνι βερίκοκα ξερά 1...

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ

Γεμιστές πιπεριές με σταφίδες και μήλο

Υλικά: 12 πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες) 700gr. κιμά 1 κρασοπότηρο ρύζι Καρολίνα 1 νεροπότηρο λάδι αλάτι, πιπέρι λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη 1 κρεμμύδι ψιλοκ/νο...

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ

Ψαρονέφρι Βότκα Πορτοκάλι

Υλικά για 4 άτομα: 3 φιλέτα ψαρονέφρι 1 κρεμμύδι (τριμμένο) 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες (το αφαιρείτε στο σερβίρισμα) 6 πορτοκάλια 2 κλωναράκια δενδρολίβανο 3 φύλλα λουΐζα Ξύσμα από 1 γλυκολέμονο 2...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ