ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΙ!
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
Στην ανδριώτικη κουζίνα δεν θα βρεις αυτό που λένε «τοπικές σπεσιαλιτέ», τουλάχιστον σε μεγάλη έκταση. Εκτός σεζόν, όμως, οι περισσότερες πρώτες ύλες προέρχονται από την παραγωγή του νησιού (ο κόσμος είναι λίγος και υπάρχει επάρκεια), τα φαγητά μαγειρεύονται στο χρόνο τους και, τέλος πάντων, όλα γίνονται σε πιο ανθρώπινους ρυθμούς με -θετική- επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα.
Αρκετές φορές, λοιπόν, νιώσαμε «σαν στο σπίτι μας» ή σαν στο σπίτι της μαμάς μας και καλύτερα! Αυτές τις περιπτώσεις παραθέτουμε-προτείνουμε...
- Barbarola, Πίσω Γιάλια, Στενιές
Οικογενειακή επιχείρηση από την κουζίνα μέχρι το σέρβις. Καιρό είχαμε να φάμε τέτοια παϊδάκια. Η πρώτη ύλη τέλεια, το ψήσιμο όσο έπρεπε δεν άφηνε το κρέας ορφανό από τους χυμούς του, τα μπαχαρικά διακριτικά (είπαμε, τέλεια πρώτη ύλη). Στο ίδιο μήκος κύματος και τα υπόλοιπα κρεατικά. Ας έλειπαν μόνο εκείνοι οι προκάτ πατατοκεφτέδες...
Αν είστε fun των γλυκών κουταλιού θα συμφωνούσατε με τους υπόλοιπους της παρέας που ενθουσιάστηκαν με το (ολόκληρο, πράσινο) νεραντζάκι.
- Ο Γιαννούλης, Αγ. Πέτρος
Αυτό που λέμε «τίμια» κουζίνα. Λίγα πιάτα αλλά ημέρας και καλομαγειρεμένα. Εμείς πετύχαμε κόκκορα με (χοντρά) μακαρόνια, χοιρινό σελινάτο, μπακαλιάρο με (ψωμάτη) σκορδαλιά, κολοκυθοανθούς γεμιστούς με τυρί παναρισμένους και τηγανισμένους. Η καλύτερη φουρτάλια που φάγαμε στο νησί, και βέβαια εξαιρετικό ντόπιο τυράκι.
- Βεγγέρα, Γαύριο
Το μενού ήταν προσαρμοσμένο στο πνεύμα της ημέρας (Καθαρή Δευτέρα). Ξεχωρίσαμε τις κρασάτες σουπιές, το κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι (με μπαχάρι), τη γνήσια (χωρίς μαγιονέζες) μελιτζανοσαλάτα και την επίσης χειροποίητη ταραμοσαλάτα.
Να αγοράσετε:
- Τα ντόπια τυράκια αρμεξιά και
ξινομυζήθρα.
- Ντόπια λουκάνικα. Αν είστε τυχεροί θα
βρείτε του καπνού αλλιώς και τα άλλα που
συντηρούνται στη γλίνα είναι πολύ ωραία (και
στις δυο περιπτώσεις, αν και είναι δύσκολο,
ψάξτε να βρείτε σπιτικά, δεν παίζονται).
- Γλυκά κουταλιού νεραντζάκι (ολόκληρο) και παμπιλόνι (σάρκα εσπεριδοειδούς που μοιάζει με κίτρο), αμυγδαλωτά και καλτσούνια (γεμιστά με μέλι και καρύδι) από το ζαχαροπλαστείο του Λάσκαρη στη Χώρα.
Στου Ψυρρή On-line
Ξερει κανεις που ειναι του Ψυρρή (ο Ψυρρής; η πλατεια του Ψυρρη; ουτε να το πω δεν ξερω). Του Ψυρρη; Διαβαστε ... Ειδα με φρικη πως υπαρχει site που εξηγει στον ψαγμενο Αθηναιο που ξερει να τρωει και...
Barcelona
Μετά από πρόσφατη επίσκεψη στην Βαρκελώνη, έχω να προτείνω δύο εστιατόρια τα οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα. Και τα δύο είναι μη-τουριστικά, οι πελάτες είναι κυρίως ντόπιοι, οι τιμές τείνουν προς το άνω...
Φαγάδικα των διακοπών: Πήλιο και Μετέωρα
Στο Πήλιο, και συγκεκριμένα στις Πινακάτες που έμεινα, συνιστώ ανεπιφύλακτα την ταβέρνα-τσιπουράδικο Οινοσύφιλος (μη με ρωτάτε τι σημαίνει, κι εγώ ο ίδιος απορώ). Ο ιδιοκτήτης τοπικής καταγωγής είχε...