ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΙ!
BARCELONA

 

Μετά από πρόσφατη επίσκεψη στην Βαρκελώνη, έχω να προτείνω δύο εστιατόρια τα οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα. Και τα δύο είναι μη-τουριστικά, οι πελάτες είναι κυρίως ντόπιοι, οι τιμές τείνουν προς το άνω άκρο του φάσματος, αλλά και τα δύο αξίζουν 100%.

Για μεζέδες, tapas, και παραδοσιακή Καταλάνικη κουζίνα:

Taxidermista
Placa Reial 8 (Barri Gotic)
08002 Barcelona
tel: 93 412 45 36

Για ψάρια και θαλασσινά:

Restaurant Emperador
Edificio Palau del Mar
Pau Vila 1 (Port Vell)
08003 Barcelona
tel: 93 221 02 20

Επίσης, καλά είναι να επισκεφτείτε την κεντρική αγορά (στην La Rambla, πλησιέστερος σταθμός μετρό: Liceu). Καμία σχέση με την μπίχλα και την αποσύνθεση της κεντρικής λαχαναγοράς-κρεαταγοράς-ψαραγοράς στην Αθήνα. Εκεί θα δείτε τί ακριβώς εννοώ όταν λέω ότι στην Ισπανία τρώνε καλά (τώρα που γύρισα στην Αγγλία με έχει πιάσει ψιλοκατάθλιψη με την γαστρονομική -και όχι μόνο- μιζέρια που δέρνει αυτόν τον τόπο). Τέλος πάντων, μια λίστα από καλούδια που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αν πατε, έχει ώς εξής:

  • Llomo Iberico (καπνιστό ζαμπόν)
  • Crema Catalana (λικέρ)
  • Salchichos (είδος λουκάνικου)
  • Escallivada (σαλάτα ψητή-καπνιστή)
  • Salsa Romesca (είδος κόκκινης σάλτσας με κουκουνάρι)
  • ...και ότι άλλο φαγώσιμο βρείτε, αρκεί να μην είναι από τουριστικό φαγάδικο. Γενικά είναι καλό να κοιτάξετε το μενού, και αν είναι σε πάνω από τρείς γλώσσες απομακρυνθείτε.

Oσον αφορά τη γλώσσα, δεν μιλάνε όλοι Αγγλικά, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είναι πανεύκολο να μάθετε δεκα βασικές φράσεις στα Ισπανικά ή Καταλάνικα, και οι ντόπιοι εκτιμούν πολύ την προσπάθεια και γίνονται αμέσως πολύ πιο φιλόξενοι.

Γενικά, η Ισπανία και η(οι) κουζίνα(-ες) της αποτελεί μεγάλο θέμα, και ελπίζω κάποτε να αξιωθώ να γράψω όλα όσα θέλω. Για τις υπόλοιπες απολαύσεις αυτής της χώρας, μη ρωτάτε εμένα, ρωτήστε τον ειδικό.

Καλές απολαύσεις!

Αστραπόγιαννος

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΙ!

Στου Ψυρρή On-line

Ξερει κανεις που ειναι του Ψυρρή (ο Ψυρρής; η πλατεια του Ψυρρη; ουτε να το πω δεν ξερω). Του Ψυρρη; Διαβαστε ... Ειδα με φρικη πως υπαρχει site που εξηγει στον ψαγμενο Αθηναιο που ξερει να τρωει και...

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΙ!

Barcelona

Μετά από πρόσφατη επίσκεψη στην Βαρκελώνη, έχω να προτείνω δύο εστιατόρια τα οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα. Και τα δύο είναι μη-τουριστικά, οι πελάτες είναι κυρίως ντόπιοι, οι τιμές τείνουν προς το άνω...

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΙ!

Φαγάδικα των διακοπών: Πήλιο και Μετέωρα

Στο Πήλιο, και συγκεκριμένα στις Πινακάτες που έμεινα, συνιστώ ανεπιφύλακτα την ταβέρνα-τσιπουράδικο Οινοσύφιλος (μη με ρωτάτε τι σημαίνει, κι εγώ ο ίδιος απορώ). Ο ιδιοκτήτης τοπικής καταγωγής είχε...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ