Πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο, ελαφρύ και ευκολοδιάβαστο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Νάρκισσος" (το προλογίζει ο Ηλίας Μαμαλάκης).

Ο συγγραφέας αντλεί τις εμπειρίες του από τη Ν.Υόρκη, αλλά οι κώδικες είναι παντού ανάλογοι. Όπως γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα, είναι ένας σεφ που αγαπά τη δουλειά του, σκοπός του δεν είναι να τρομοκρατήσει τον κόσμο που πηγαίνει στα εστιατόρια, απλά θέλει να μιλήσει ανοιχτά για "τις σκοτεινές πτυχές στα σωθικά των εστιατορίων", "την κοινότητα των σεφ και μαγείρων της Ν.Υόρκης".

Βιβλίο Κουζίνα Εμπιστευτικό
Το εξώφυλλο του βιβλίου "Κουζίνα Εμπιστευτικό"


Απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες του χώρου όσο και στους πελάτες των εστιατορίων. Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο για να πάρετε μια ιδέα:
"Θέλω οι επαγγελματίες που θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο να το απολαύσουν γι'αυτό που είναι : μια ντόμπρα ματιά στη ζωή όπως πολλοί από εμάς τη ζήσαμε και τη γευτήκαμε τις περισσότερες μέρες και νύχτες μας, θυσιάζοντας κάθε φυσιολογική "κοινωνική" συναναστροφή. Το ότι δεν έχουμε ποτέ μια Παρασκευή ή ένα Σάββατο ρεπό, το ότι δουλεύουμε πάντα τις αργίες και πνιγόμαστε στη δουλειά, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος απλά τελειώνει τη δουλειά του, δημιουργεί μερικές φορές μια αλλόκοτη άποψη για τον κόσμο, που ελπίζω οι συνάδελφοί μου σεφ και μάγειρες να αναγνωρίσουν. Στους ισοβίτες των εστιατορίων μπορεί να αρέσει ή μην αρέσει αυτό που κάνω. Αλλά θα παραδεχτούν ότι δε λέω ψέμματα."

και συνεχίζει :
"Θα ήθελα οι αναγνώστες να ρίξουν μια ματιά στις γνήσιες χαρές της προετοιμασίας ενός πραγματικά καλού γεύματος σε επαγγελματικό επίπεδο. Θα ήθελα να καταλάβουν πώς νιώθεις όταν κάνεις πραγματικότητα το παιδικό σου όνειρο, να κυβερνήσεις τη δική σου μπριγάδα - πώς νιώθεις, τι βλέπεις και τι οσφραίνεσαι μέσα στον ορυμαγδό και τα ουρλιαχτά, στην κουζίνα ενός εστιατορίου σε μια μεγάλη πόλη. Και θα ήθελα να τους μεταφέρω, όσο καλύτερα μπορώ, τις παράξενες χαρές που χαρίζει η γλώσσα, αυτή η λαλιά που συνδυάζει το ιδίωμα και το θανατηφόρο χιούμορ που απαντούν στη γραμμή του πυρός. Θα ήθελα οι αναγνώστες που θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο να νιώσουν έστω την αίσθηση ότι αυτή η ζωή, σε πείσμα όλων, μπορεί να έχει πλάκα."
............
"Βέβαια, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες αυτό το βιβλίο να με εξορίσει οριστικά από το επάγγελμα. Πρόκειται να ακολουθήσουν ιστορίες φρίκης. Πιοτό του σκοτωμού, ναρκωτικά, πήδημα στις αποθήκες τροφίμων, αποκαλύψεις για κακή χρήση πρώτων υλών και αηδιαστικές συνήθειες στη δουλειά, που να σου κόβουν την όρεξη μαχαίρι. Αν μιλήσω για το λόγο που πιθανώς δε θα'πρεπε να παραγγείλετε ψάρι τη Δευτέρα ή γιατί αυτοί που τους αρέσουν τα καλοψημένα παίρνουν τα κατακάθια από τον πάτο της κατσαρόλας και γιατί η "φριτάτα" με τα θαλασσινά δεν είναι καλή επιλογή για μπραντς, σίγουρα δεν πρόκειται να αυξηθεί η δημοτικότητά μου στους πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες."
............
"Όλα εδώ σε κοινή θέα: εδώ τα καλά και τα άσχημα. Ο αναγνώστης που ενδιαφέρεται θα μπορούσε, από τη μία, να ανακαλύψει τρόπους να φτιάχνει νόστιμα πιάτα που θα διαλαλούν τον επαγγελματισμό του, με λιγότερα εύχρηστα εργαλεία κι από την άλλη, να επιλέξει να μην ξαναπαραγγείλει μύδια μαρινιέρ ποτέ στη ζωή του. Tans pis, δικέ μου."

Μπορείτε να το παραγγείλετε ηλεκτρονικά από την Πρωτοπορία πατώντας εδώ, κοστίζει 5.220 δρχ. (εγώ πάντως το πλήρωσα 6000 δρχ. γιατί το αγόρασα από βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, ας πρόσεχα ...).

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Βιολογικά προϊόντα

Οταν μιλάμε για βιολογικά γεωργικά προϊόντα (οργανικά ή οικολογικά), πρόκειται για προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Αντίθετα, η...

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Κινέζικη κουζίνα

Η κινέζικη κουζίνα είναι ιδιαίτερα νόστιμη αλλά και πολύ ελαφριά, υγιεινή και καθόλου παχυντική . Δε χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, βούτυρο ή μαγειρικό λίπος και το λάδι που χρησιμοποιείται στο φαγητό...

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Ζυγούρι, πρόβατο, αρνάκι γάλακτος

Αρνάκι γάλακτος είναι το νεαρό πρόβατο (ανεξαρτήτου φύλου) που σφάχτηκε πολύ μικρό, πριν να φτάσσει στη γεννητική του ωριμότητα. Έχει χρώμα ανοιχτό κόκκινο. Κρέας ζυγουριού θα βρείτε στην αγορά...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ