Αν και λειτουργεί σαν «υπενθυμιστής» για τους επαγγελματίες σεφ, σχετικά με τα υλικά και τους τρόπους παρουσίασης των πιάτων, σίγουρα αποτελεί ένα συστηματικό εγχειρίδιο αναφοράς για τους εραστές της υψηλής μαγειρικής τέχνης αλλά και τους ερασιτέχνες μαγείρους. Ειδικά γι αυτούς το λεξικό αναφέρει τις βασικές παρασκευές - συνταγές και τον τρόπο μαγειρέματος των υλικών.

Η απόφαση των συγγραφέων να προχωρήσουν στη δημιουργία του λεξικού δεν ήταν τυχαία. Ο Βασίλης Μάρκου, γιος του αρχιμαγείρου Κ. Μάρκου, έχοντας την απαραίτητη πείρα στις εκδόσεις μαγειρικών και θέλοντας να εκπληρώσει ένα όνειρο του πατέρα του, συμπλήρωσε τη βιβλιογραφία του Κώστα Σαμαρτζή, ερασιτέχνη μαγείρου και συλλέκτη των πιο έγκυρων και αξιόπιστων εγχειριδίων μαγειρικής. Ο Κ. Σαμαρτζής ταξινόμησε τα λήμματα και προσπάθησε να δώσει τους πιο εύκολους και κατανοητούς κώδικες σε κάθε συνταγή ώστε ο αναγνώστης να βρει εύκολα αυτό που επιθυμεί. Κάθε λήμμα αναπτύσσεται περιγραφικά και κωδικοποιημένα ώστε να μην καταλαμβάνει πολύ χώρο και το σχήμα του βιβλίου να γίνει πρακτικό και εύχρηστο. Κάθε λέξη-κώδικας, γραμμένη με πλάγια γράμματα, παραπέμπει στο αντίστοιχο λήμμα του λεξικού.

Εάν το λεξικό μελετηθεί επισταμένα ο αναγνώστης προσεγγίζει εύκολα τα μυστικά της γαστρονομίας και ανακαλύπτει ότι δεν είναι τυχαίο που η μαγειρική εξελίσσεται σε επιστήμη και έχει αποκτήσει τους δικούς της κώδικες. Για παράδειγμα το λεξικό περιέχει εκατοντάδες γαρνιτούρες, που αποτελούν τα α και το ω ενός πιάτου. Οτιδήποτε χαρακτηρίζεται Λυοναίζ περιέχει κρεμμύδι, οτιδήποτε Κρεσύ περιέχει πάντα καρότα, οτιδήποτε Αρζεντέιγ περιέχει σπαράγγια, ή οτιδήποτε Πρεντανιέρ περιέχει φρέσκα λαχανικά εποχής. Το λεξικό αυτούς τους κώδικες έχει σκοπό να τους κάνει εύκολα προσβάσιμους και κατανοητούς. Ειδικά για τους επαγγελματίες σεφ το λεξικό εκτός των άλλων, τους βοηθά να συνδυάζουν γεύσεις και υλικά ώστε αυτοί να παρουσιάζουν πιάτα δικής τους έμπνευσης και δημιουργίας.

H δημιουργία ενός τέτοιου εγχειριδίου-λεξικού γίνεται για πρώτη φορά παγκοσμίως και αυτό γιατί πάντα τα βιβλία μαγειρικής ταξινομούνται θεματικά π.χ. Βασικοί ζωμοί, σάλτσες, ορντέβρ, σαλάτες, κρέατα, κ.λ.π.

Ενδεικτικό μέρος των περιεχομένων του λεξικού: Αγγινάρες (40 συνταγές), αυγά (ποσέ, μπρουγιέ, κρύα, κ.ά.) 450 συνταγές, βακαλάος (50 συνταγές), αστακός (50 συνταγές), ψάρι γλώσσα (400 συνταγές), σαλάτες (250 συνταγές), σολομός (60 συνταγές), τουρνεντό (60 συνταγές), σούπες (300συνταγές), κ.ά.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Βιολογικά προϊόντα

Οταν μιλάμε για βιολογικά γεωργικά προϊόντα (οργανικά ή οικολογικά), πρόκειται για προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Αντίθετα, η...

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Κινέζικη κουζίνα

Η κινέζικη κουζίνα είναι ιδιαίτερα νόστιμη αλλά και πολύ ελαφριά, υγιεινή και καθόλου παχυντική . Δε χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, βούτυρο ή μαγειρικό λίπος και το λάδι που χρησιμοποιείται στο φαγητό...

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Ζυγούρι, πρόβατο, αρνάκι γάλακτος

Αρνάκι γάλακτος είναι το νεαρό πρόβατο (ανεξαρτήτου φύλου) που σφάχτηκε πολύ μικρό, πριν να φτάσσει στη γεννητική του ωριμότητα. Έχει χρώμα ανοιχτό κόκκινο. Κρέας ζυγουριού θα βρείτε στην αγορά...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ