ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

 

Πώς να διαλέξετε τα φρέσκα μυρωδικά

Αν και δε θέλει φιλοσοφία, τα πιο φρέσκα μπουκέτα είναι αυτά που έχουν έντονο πράσινο χρώμα, τα φύλλα τους δεν είναι κίτρινα, καφέ ή με καφέ κηλίδες, ούτε γυρισμένα.


Πώς να συντηρήσετε τα φρέσκα μυρωδικά
 • Τοποθετήστε το μάτσο σε ένα ποτήρι με τα κοτσάνια προς τα κάτω, και γεμίστε με 1-2 εκ. νερό. Στερεώστε μια σακουλίτσα με ένα λαστιχάκι γύρω από το ποτήρι ώστε να καλύπτει την... ανθοδέσμη, και στο ψυγείο. Το νερό πρέπει να αλλάζει μέρα παρά μέρα.
 • Τυλίξτε το μάτσο με μια ελαφρά υγρή υφασμάτινη πετσέτα και τοποθετήστε στο ψυγείο. (Πιο ασφαλής τρόπος από τον προηγούμενο καθώς δεν κινδυνεύετε να σας έρθει το ποτήρι καπέλο κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο).
 • Στην κατάψυξη. Πλένετε και ψιλοκόβετε τα μυρωδικά και τα τοποθετείτε ανά πρέζα σε ένα δισκάκι που μπαίνει στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν, τα τοποθετείτε σε μια σκουλίτσα και πάλι στην κατάψυξη (έτσι πιάνουν λιγότερο χώρο). Εννοείται ότι κάθε σακουλίτσα περιέχει ενός είδους μυρωδικό. Με την ίδια λογική, μπορείτε να γεμίσετε μεγάλες παγοκύστες -όχι μιας χρήσης- μέχρι τη μέση με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και να συμπληρώσετε με νερό. Καταψύχετε, και τοποθετείτε σε σακουλάκια, όπως αναφέρθηκε.
 • Φυτέψτε τα δικά σας. Στα φυτώρια υπάρχουν σπόροι σχεδόν για όλα τα μυρωδικά, ενώ σε μία ζαρντινιέρα μπορούν να συμβιώσουν περισσότερα του ενός. Κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη λύση για μικρές ποσότητες: πιάνουν εύκολα (μόνο ο άνηθος με έχει ταλαιπωρήσει ως τώρα), θέλουν πολύ λίγη περιποίηση και έχετε πάντα αυτό που θέλετε.

  Χρήσιμες συμβουλές
  • Τα μυρωδικά που συντηρούνται στο ψυγείο, είναι προτιμότερο να πλένονται λίγο πριν τη χρήση.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ψαλίδι της κουζίνας για να τα ψιλοκόψετε στα γρήγορα. Υπό κανονικές συνθήκες προτιμήστε ένα βαρύ μαχαίρι με κοφτερή λεπίδα ή τη μετζαλούνα (ειδικό μαχαίρι με κυρτή, διπλή συνήθως λάμα και δύο λαβές στα άκρα της).
  • Προσθέστε τα φρέσκα μυρωδικά 20'-30' πριν σβήσετε το φαγητό. Κρατούν καλύτερα το άρωμά τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε μια μικρή ποσότητα στην αρχή του μαγειρέματος και να κρατήσετε μερικά για να γαρνίρετε το πιάτο.
Δυσκολία
Κατηγορίες
Είδος
Μην ξεχνάτε:Τα φρέσκα μυρωδικά είναι ιδανικά για δίαιτες φτωχές σε αλάτι και λίπη αφού δίνουν γεύση ενώ παράλληλα τροφοδοτούν τον οργανισμό με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
Προς το τέλος του καλοκαιριού κρατήστε φρέσκα μυρωδικά για αποξήρανση.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Μικρά μυστικά για τα όσπρια

Για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα, πρέπει να μουσκεύετε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε καθαρό νερό. Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία του...

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Συμβουλές για το βράσιμο των αβγών

Να είναι σε θερμοκρασία δωματίου το αβγό κι όχι από το ψυγείο Μέσα στο νερό που βράζει να έχετε βάλει και λίγο ξύδι ή αλάτι Αν σπάσει παρ'όλα αυτά, για να μη χυθεί όλο το ασπράδι του, τυλίξτε το σε...

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Συνταγές θεραπείας του hangover

Μερικά από τα παρακάτω συνηθίζονται σε άλλες χώρες στο εξωτερικό. (ΕΝΑ από αυτά χρειάζεται να κάνετε, όχι όλα μαζί) Ενας κλασικός τρόπος να αποφύγεις το hangover, είναι να πίνεις ΠΟΛΥ νερό κατά τη...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ