Το σουμάκ είναι η σκόνη που παράγεται από τους αποξηραμένους καρπούς του φυτού Rhus coriaria. Είναι θάμνος που απαντάται σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο. Το σουμάκ έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση.

Χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της ανατολής όπου πολλές φορές το χρησιμοποιούν αντί για λεμόνι ή ξύδι. Συγκεκριμένα, προστίθεται στο κρέας (αλλά και στο ψάρι ή το κοτόπουλο) πριν από το ψήσιμό του, σε βραστά λαχανικά και πουλερικά.

Επίσης αντί για τη σκόνη του, χρησιμοποιείται και το υγρό που προέρχεται από τον εμποτισμό των καρπών. Προστίθεται κυρίως σε σάλτσες και σε μαρινάδες.

Το σουμάκ αποτελεί βασικό συστατικό του μίγματος ζατάρ που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ιορδανία σε ψητά ή τηγανητά κρέατα. Το ζατάρ περιέχει ακόμη θυμάρι και ματζουράνα (ίσως και σουσάμι, αλλά -συγχωρέστε με- δεν είμαι σίγουρη για αυτό το τελευταίο συστατικό).

Εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται και στην (πρακτική) ιατρική, μια και έχει διουριτική και αντιπυρετική δράση. Επίσης καταπραϋνει τους στομαχικούς πόνους.

ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ

Μολόχα

Η μολόχα βρίσκεται παντού στην Eλλάδα. Είναι ποώδες φυτό που ανθίζει απο Απρίλιο μέχρι Αύγουστο. Φτάνει σε ύψος 40-50 εκατοστά και έχει χαρακτηριστικό λουλούδι με 5-6 βιολετί επιμήκη πέταλα τα οποία...

ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ

Χυμός για...κουρασμένα παληκάρια (και κοπελιές!)

Υλικά: 250 γρ. πορτοκάλια 250 γρ. μήλα 50 γρ. λεμόνια Όλα τα υλικά εννοούνται καθαρισμένα από τις φλούδες. Τα βάζουμε στον αποχυμωτή και πίνουμε το πρωί νηστικοί. Θα σάς τονώσει ευχάριστα! Αγγέλα η...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ