ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΑΝΑΛΑΦΡΗ ΤΟΥΡΤΑ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΜΟΝΙ

 

Υλικά:
Για τη βάση :
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 γιαούρτι (3-4% λιπαρά)
  • ½ κουταλάκι αμμωνία
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας κακάο
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
Για τη γέμιση :
  • 1 λίτρο γάλα (φρέσκο ) ή ½ κιλό εβαπορέ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 4 κρόκους
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
  • 2 βανίλιες
  • χυμό ενός λεμονιού
Για τη διακόσμηση :
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • τριμμένη κουβερτούρα ή ό,τι άλλο θέλουμε (αμύγδαλα, κερασάκια κτλ)
Εκτέλεση :
    Φτιάχνουμε τις βάσεις:
  • Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα 2 αβγά μέχρι να αφρατέψουν. Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γιαούρτι και τα προσθέτουμε. Προσθέτουμε και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κακάο, τη βανίλια και το ξύσμα από λεμόνι. Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 ή 3 ταψάκια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς.
    Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
  • Βάζουμε το γάλα στη φωτιά και μόλις κάψει, προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια. Πριν αρχίσει να δένει η κρέμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγο ξύσμα από λεμόνι.
  • Όταν η κρέμα αρχίσει να δένει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το βούτυρο και ανακατεύουμε (καλύτερα με χτυπητήρι).
  • Όταν η κρέμα δέσει, την απομακρύνουμε από την φωτιά και ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε και το χυμό λεμόνι. Αφήνουμε να κρυώσει.
    Συναρμολόγηση τούρτας:
  • Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές γάλα σε κάθε βάση για να γίνουν πιο μαλακές. «Συναρμολογούμε» την τούρτα ως εξής: βάση – κρέμα –βάση –κρέμα κτλ (ανάλογα με το πόσες βάσεις φτιάξαμε). Αφήνουμε λίγη κρέμα έτσι ώστε να καλύψουμε και τα πλαϊνά της τούρτας.
    Διακόσμηση τούρτας:
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγί.
  • Καλύπτουμε την τούρτα με τη σαντιγί και διακοσμούμε με την κουβερτούρα (ή με ο, τι άλλο υλικό εμείς θέλουμε).
Αφήνουμε την τούρτα για περίπου 1 ημέρα στο ψυγείο πριν την κόψουμε.

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ