Λαχανοντολμάδες

Συνταγή από το GreekCook.gr
Δυσκολία
Μεγάλη
Είδος
40 αρνητικές   Ψήφισε: δε μου άρεσε
Λαχανοντολμάδες http://greekcook.gr/images/recipes/h.jpg 3.1 104 5

Υλικά:
  • 1 τεράστιο λάχανο ή 2 μικρότερα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 1 τεράστιο κρεμμύδι ή 10 φρέσκα
  • 4 λεμόνια
  • 3/4 κιλού κιμά
  • 3/4 φλυτζάνι ρύζι για γεμιστά
  • 1 κουτ. σούπας νοστιμιά maggi ή 1 κύβο λαχανικών
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ κοφτές
  • 2 αβγά
Εκτέλεση:
  • Χαράζω το κοτσάνι γύρω γύρω σε σχήμα κώνου και το αφαιρώ.
  • Χαράζω το λάχανο στα φύλλα σε σταυρό ή μία χαρακιά αν είναι μικρό.
  • Σε νερό που βράζει, σε μεγάλη και ψηλή κατσαρόλα, βάζω το λάχανο με το κοτσάνι προς τα πάνω για 5’ και μετά για άλλα 5’ ανάποδα με το κοτσάνι κάτω και συνέχεια καπακωμένη τη κατσαρόλα.
  • Το ζουλάω λιγάκι να ανοίξουν τα φύλλα. Το βγάζω από τη κατσαρόλα σε σουρωτήρι να αρχίσει να κρυώνει όσο φτιάχνω τη γέμιση.
  • Ψιλοκόβω μαϊντανό, άνηθο και κρεμμύδι και ανακατεύω καλά με τον κιμά, τον χυμό 1 λεμονιού, 1 ποτήρι νερό, πιπέρι και το ρύζι.
  • Στρώνω στη βάση μιάς πλατιάς μεγάλης κατσαρόλας χοντρά φύλλα.
  • Τυλίγω μέσα στο φύλλο κεφτέδες και τους τοποθετώ κοντά κοντά στην κατσαρόλα.
  • Σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα που περίσσεψαν. Από πάνω πασπαλίζω με τη νοστιμιά maggi (ή θρυμματίζω τον κύβο), με το βούτυρο σε κομματάκια και με τον χυμό 2 λεμονιών.
  • Προσθέτω νερό (καλύτερα έτοιμο ζεστό) τόσο ώστε να σκεπάσει τους ντολμάδες δύο πόντους.
  • Βράζω για 1 ώρα.
  • Αδειάζω το ζουμί σε κατσαρολάκι, το βάζω στη φωτιά ενώ σκεπάζω τους ντολμάδες με πετσέτα.
  • Αραιώνω το κορν φλάουρ σε μισό φλιτζάνι νερό. Σε μπολ με το σύρμα χτυπάω τα αβγά με τον χυμό 1 λεμονιού. Στο κατσαρολάκι, ενώ ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα, προσθέτω πρώτα το διαλυμένο κόρν φλάουρ και στη συνέχεια λίγο λίγο το αβγολέμονο. Ανακατεύω για 2’ (ή όσο μου αρέσει να δέσει η κρέμα) και αφαιρώ από τη φωτιά.
  • Μεταφέρω τους ντολμάδες σε πιατέλα ή στην ίδια τη κατσαρόλα περιχύνω με τη κρέμα.
Καλές "βουτιές" στο αβγολέμονο ...



Developed by Sidebar | Photos | About