ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

 

Υλικά:
  • 1 τεράστιο λάχανο ή 2 μικρότερα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 1 τεράστιο κρεμμύδι ή 10 φρέσκα
  • 4 λεμόνια
  • 3/4 κιλού κιμά
  • 3/4 φλυτζάνι ρύζι για γεμιστά
  • 1 κουτ. σούπας νοστιμιά maggi ή 1 κύβο λαχανικών
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ κοφτές
  • 2 αβγά
Εκτέλεση:
  • Χαράζω το κοτσάνι γύρω γύρω σε σχήμα κώνου και το αφαιρώ.
  • Χαράζω το λάχανο στα φύλλα σε σταυρό ή μία χαρακιά αν είναι μικρό.
  • Σε νερό που βράζει, σε μεγάλη και ψηλή κατσαρόλα, βάζω το λάχανο με το κοτσάνι προς τα πάνω για 5’ και μετά για άλλα 5’ ανάποδα με το κοτσάνι κάτω και συνέχεια καπακωμένη τη κατσαρόλα.
  • Το ζουλάω λιγάκι να ανοίξουν τα φύλλα. Το βγάζω από τη κατσαρόλα σε σουρωτήρι να αρχίσει να κρυώνει όσο φτιάχνω τη γέμιση.
  • Ψιλοκόβω μαϊντανό, άνηθο και κρεμμύδι και ανακατεύω καλά με τον κιμά, τον χυμό 1 λεμονιού, 1 ποτήρι νερό, πιπέρι και το ρύζι.
  • Στρώνω στη βάση μιάς πλατιάς μεγάλης κατσαρόλας χοντρά φύλλα.
  • Τυλίγω μέσα στο φύλλο κεφτέδες και τους τοποθετώ κοντά κοντά στην κατσαρόλα.
  • Σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα που περίσσεψαν. Από πάνω πασπαλίζω με τη νοστιμιά maggi (ή θρυμματίζω τον κύβο), με το βούτυρο σε κομματάκια και με τον χυμό 2 λεμονιών.
  • Προσθέτω νερό (καλύτερα έτοιμο ζεστό) τόσο ώστε να σκεπάσει τους ντολμάδες δύο πόντους.
  • Βράζω για 1 ώρα.
  • Αδειάζω το ζουμί σε κατσαρολάκι, το βάζω στη φωτιά ενώ σκεπάζω τους ντολμάδες με πετσέτα.
  • Αραιώνω το κορν φλάουρ σε μισό φλιτζάνι νερό. Σε μπολ με το σύρμα χτυπάω τα αβγά με τον χυμό 1 λεμονιού. Στο κατσαρολάκι, ενώ ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα, προσθέτω πρώτα το διαλυμένο κόρν φλάουρ και στη συνέχεια λίγο λίγο το αβγολέμονο. Ανακατεύω για 2’ (ή όσο μου αρέσει να δέσει η κρέμα) και αφαιρώ από τη φωτιά.
  • Μεταφέρω τους ντολμάδες σε πιατέλα ή στην ίδια τη κατσαρόλα περιχύνω με τη κρέμα.
Καλές "βουτιές" στο αβγολέμονο ...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Γεμιστά με ρύζι

Υλικά για 4 άτομα 4 ντομάτες μεγάλες, σφιχτές και ώριμες 4 κολοκύθια 4 πιπεριές φλάσκες (ή 4 μελιτζάνες φλάσκες) 1 ματσάκι μαϊντανό 8 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα (υπολογίστε 1 φλυτζανάκι ρύζι...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας

Υλικά (για 4 άτομα) 1/3 κούπας λάδι ή βούτυρο 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί 1/2 κούπα ζωμού κότας 1/2 κούπα μουστάρδα ντιζόν 1/4 κρέμα γάλακτος 1 κουταλάκι κορν φλάουρ...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Αρνάκι γιαχνί

Εχουμε και λέμε (για 4 άτομα): Τσιγαρίζετε στην κατσαρόλα δυο μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 1-2 σκελίδες σκόρδο (σε ελαιόλαδο παρακαλώ, οχι σπορέλαια και μαργαρίνες!), και ρίχνετε απο πάνω μισό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ