Μαγείρεμα, καθαρισμός και σερβίρισμα αστακού

Συνταγή από το GreekCook.gr
Δυσκολία
-
Κατηγορίες
Είδος
-
38 αρνητικές   Ψήφισε: δε μου άρεσε
Μαγείρεμα, καθαρισμός και σερβίρισμα αστακού http://greekcook.gr/images/recipes/h.jpg 4.1 202 5

Καταρχήν, όταν λέμε αστακό εννοούμε φρέσκο (ζωντανό;) αστακό. Οι φρέσκοι, αν και ακριβότεροι, είναι πολύ πιο νόστιμοι.
Αν πάντως επιμένετε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο, αγνοήστε το πρώτο στάδιο.

  • Πιάστε τον αστακό απ' τη ράχη του και ρίξτε τον σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και ξίδι που κοχλάζει. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε τον αστακό ώσπου το κέλυφός του να αλλάξει χρώμα και να γίνει ροζ.
    Ο χρόνος που απαιτείται για το βράσιμο ενός κιλού αστακού είναι γύρω στα 20 λεπτά. Για κάθε έξτρα μισόκιλο προσθέστε άλλα 5 λεπτά.
  • Κρατήστε τον αστακό σταθερό από τη ράχη με το ένα σας χέρι και με το άλλο χέρι στρίψτε του την ουρά και τραβήξτε την ώσπου να ξεκολλήσει απ' το υπόλοιπο σώμα.
  • Πάρτε ένα πλατύ μαχαίρι και κόψτε κατά μήκος το σώμα του (κρατώντας τον με την ράχη προς τα κάτω). Ξύστε την πράσινη κολλώδη ουσία του κελύφους και τα αβγά του (αν έχει).
  • Πιάστε τις δαγκάνες και τα πόδια κοντά στη βάση τους, στρίψτε τα και ξεκολήστε τα. Σπάστε κάθε πόδι/δαγκάνα του αστακού στο κέντρο με το ειδικό εξάρτημα και βγάλτε τη σάρκα που έχουν στο εσωτερικό τους.
  • Κρατώντας την ουρά ανάποδα, κόψτε με το ψαλίδι της κουζίνας το λεπτό κέλυφος και τραβήξτε σε ένα κομμάτι τη σάρκα από την ουρά. Προσοχή να μην κόψετε τη σάρκα από κάτω.
  • Σερβίρετε τη σάρκα από το σώμα μαζί με την υπόλοιπη από τις δαγκάνες και τα πόδια.




Developed by Sidebar | Photos | About