από ernest

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΜΗΛΟΠΙΤΑ

 

Υλικά:

Για τη ζύμη:
  • 2 φλυτζάνια αλεύρι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • λίγο αλάτι
  • 125 γρ. βούτυρο (μισό βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 8 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Για τη γέμιση:
  • 4 κόκκινα μήλα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
  • 1 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • λίγο γαρύφαλλο
  • 1 φλυτζάνι καρυδόψιχα (ή εναλλακτικά χοντροκομμένα αμύγδαλα είναι εξισσου πολύ ωραία)
  • 1/2 βιτάμ σε κυβάκια
  • 1 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές
  • ζάχαρη άχνη κι επιπλέον κανέλλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι.

Βάζουμε σ'ένα μπωλ τα μήλα, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το αλεύρι, τα καρύδια, τις σταφίδες και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε ένα pyrex και ανοίγουμε τα 2/3 της ζύμης, περίπου 1 εκατοστό πάνω από τα τοιχώματα του σκεύους. Βάζουμε μέσα τη γέμιση και ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη, να παει παντού και διασκορπίζουμε τα κυβάκια το βούτυρο. Σκεπάζουμε με το φύλλο που απέμεινε, έτσι ώστε να ενωθούν οι άκρες του.

Ψήνουμε σε προθαρμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Όταν ψηθεί, περιμένουμε τουλάχιστον 30' για να πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Τυρόπιτα ταψιού

ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κρέπες

Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα

Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ