ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΡΑΚΛΗΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΜΠΕΓΙΕΝΤΙ (ΧΙΟΥΝΚΙΑΡ ΜΠΕΓΙΕΝΤΙ)

 

Yλικά (για 4 άτομα):

Για το κρέας:
  • 750 γρ. κρέας μοσχαρίσιο για τας κεμπάμπ (χωρίς λίπη) κομμένο σε κύβους 3 εκ.
  • 2 κρεμμύδια (μεγαλούτσικα)
  • λίγο ηλιέλαιο
  • λίγη ζάχαρη
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • λίγη κανέλα (αν είναι ολόκληρη, 4-5 ξυσιματάκια θέλει)
  • pummaro (1 κουτάκι)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι (πολύχρωμο)
Για τον πουρέ:
  • 10 μελιτζάνες φλάσκες
  • γάλα
  • αλάτι
  • άσπρο πιπέρι
  • βούτυρο
  • λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:

Κρέας:
  • Σωτάρουμε το κρεμμυδάκι μας με λίγο ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά. Μόλις γίνει διαφανές και "καραμελώσει", ρίχνουμε το κρέας το οποίο γυρνάμε μέχρι να πάρει χρωματάκι απ'όλες τις πλευρές
  • Προσθέτουμε το pummaro, τους κόκκους πιπεριού, μία πρέζα ζάχαρη, αλάτι, μοσχοκάρυδο, κανέλλα,τη δάφνη και λίγο νεράκι μέχρι να σκεπαστεί το κρέας
  • Κλείνουμε το καπάκι και μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό ή στο 2, ανάλογα με τις εστίες μας
  • Το αφήνουμε να ψηθεί για 45-60 λεπτά. Στον χρόνο αυτό ετοιμάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας
Μελιτζάνες:
  • Τις ψήνουμε πάνω σε γκαζάκι, μία - μία, τοποθετώντας τες κατευθείαν πάνω στο γκαζάκι με το κοτσάνι προς τα πάνω. Η διαδικασία απαιτεί υπομονή και επίβλεψη. Υπολογίστε περίπου 2-5 λεπτά για κάθε μελιτζάνα
  • Όταν ψηθεί από κάτω, (θα είναι έτοιμη μόλις αρχίσει να σκάει και να βγάζει ατμό από διάφορα σημεία) τη γυρίζετε και από τις άλλες πλευρές.
  • Μόλις λοιπόν είναι έτοιμες, τις αφήνετε να κρυώσουν σε ένα σουρωτήρι (γιατί βγάζουν υγρά) και μετά τις ξεφλουδίζετε.
  • Στη συνέχεια, τις τοποθετείτε στο μίξερ μαζί με γάλα, βουτυράκι, αλάτι, άσπρο πιπέρι και ελάχιστη ζάχαρη. Για να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα, πρέπει ο πουρές να έχει υπόλευκο χρώμα και να είναι σαν αλοιφή (όχι νερουλός).
  • Aφού ετοιμάσετε τον πουρέ, τον βάζετε σε ένα σκεύος είτε σε πυρέξ στο φούρνο, είτε σε κατσαρολάκι στο μάτι σε σιγανή φωτιά προκειμένου να διατηρηθεί ζεστός.
Στο μεταξύ έχει γίνει και το κρέας, οπότε μπορείτε να σερβίρετε...

Τοποθετείτε στο πιάτο πρώτα πουρέ και από πάνω το κρεατάκι με σαλτσούλα ή δίπλα, αν θέλετε να δοκιμάσετε ξεχωριστά τις δύο γεύσεις.

Το πιάτο συνοδεύεται θαυμάσια με πράσινη σαλάτα. Βέβαια, μην παραλείψετε από το τραπέζι σας φετούλα και ζεστό ψωμάκι.

Και ένα μυστικό: Οι μελιτζάνες που θα διαλέξετε πρέπει να είναι γυαλιστερές & χοντρούλικες προκειμένου να απογύγετε τα πικρά σπόρια και να έχετε έναν νοστιμότερο και πιο εμφανίσιμο πουρέ

ΜΕΡΑΚΛΗΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λουκάνικα σε πικάντικη σάλτσα

Υλικά: 4 λουκάνικα (δοκιμάστε τα λουκανικα Μυκόνου Nikas με θρούμπι και ρίγανη) 6 πατάτες μετρίου μεγέθους 2 κουταλιές σούπας βούτυρο 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο ½ φλυτζάνι κέτσαπ ή...

ΜΕΡΑΚΛΗΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρνίσια Παϊδάκια Πορτοκαλάτα

Υλικά (για 2 άτομα): Παϊδάκια αρνίσια ή μπριτζόλες (περίπου 600 γρ) 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο 2 φλυτζάνια τσαγιού σπορέλαιο χυμός 1 πορτοκαλιού λίγη μέντα Εκτέλεση: Βάζουμε το λάδι να κάψει στην...

ΜΕΡΑΚΛΗΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατάτες στο φούρνο (αλα γαλλικά)

Υλικά 1 κιλό στρογγυλές πατάτες Κύβος Knorr Αλεύρι Παρμεζάνα ή τυρί κεφαλοτύρι αρεσκείας του καθενός Παντσέτα σε κύβους Εκτέλεση Κόβουμε παρα πολύ λεπτές τις πατάτες. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ