ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΤΡΟΦΩΝ

 

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, οι προσθετικές ουσίες είναι ύλες που προστίθονται σκόπιμα στα τρόφιμα, σε μικρές ποσότητες, για να πετύχουν κάποιο σκοπό. Συνήθως, οι προσθετικές ουσίες χρησιμοποιούνται με σκοπό να βοηθήσουν τη συντήρηση και επεξεργασία των τροφίμων ή τη βελτίωση της ποιότητάς τους πχ. χρώμα, γεύση κλπ.
Οι προσθετικές ουσίες δε σημαίνει πως είναι επιβλαβείς και ανεπιθύμητες για εμάς τους καταναλωτές. Βασικά διασφαλίζει την ποιότητα και τη θρεπτική αξία του τροφίμου κατά τη διάρκεια της συντήρησης, αρκεί βέβαια οι βιομηχανίες να κάνουν ορθολογική χρήση αυτών των υλών. Η χρήση των προσθετικών πρέπει πάντως να αναγράφεται στη συσκευασία των προϊόντων. Είναι τα γνωστά Ε, που ακολουθούνται από τον αριθμό του προσθετικού.

Τα προσθετικά χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
  • θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία για να εμπλουτίσουν ένα προϊόν. Συνήθως μπαίνουν σε χυμούς, γάλα, δημητριακά, παιδικές τροφές
  • γλυκαντικές ουσίες όπως ζάχαρη, φρουκτόζη, μέλι, ασπαρτάμη, ζαχαρίνη. Τις βάζουν για να βελτιώσουν τη γεύση ενός προϊόντος π.χ. σε είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας
  • όξινες και βασικές ουσίες όπως το οξικό οξύ, οξικό νάτριο, κιτρικό οξύ. Προστίθονται στα τρόφιμα για να πετύχουν τον επιθυμητό βαθμό οξύτητας ή αλκαλικότητας. Χρησιμοποιούνται στη οινοποία, στη ζύμη του ψωμιού και στη ζαχαροπλαστική.
  • γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτοματογόνα, όπως ζελατίνη, πηκτίνη, αραβικό κόμμι, άμυλο. Βοηθούν στην ανάμιξη συστατικών , βελτιώνουν τον όγκο του προϊόντος και βοηθούν στην καλύτερη εμφάνιση και διατήρησή του. Χρησιμοποιείται πολύ στα παγωτά, στις σοκολάτες, στο σοκολατούχο γάλα και γενικά σε επιδόρπια κατεψυγμένα.
  • βελτιωτικά αλεύρων όπως ασκορβικό οξύ, τρυγικό οξύ, φωσφορικά άλατα (χημικές ουσίες). Προστίθονται στα άλευρα για να βελτιωθεί η απόδοσή τους και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Η σόδα αρτοποιίας και το μπέικιν πάουντερ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και χρησιμοποιούνται ευρέως.
  • χρωστικές ουσίες, φυσικές ή συνθετικές, όπως καραμελόχρωμα, καροτένια, ανθοκυάνες. Αποσκοπούν στο να κάνουν πιο θελκτικό ένα τρόφιμο. Η χρήση των χρωστικών θα πρέπει να ελέγχεται γιατί υπάρχουν μη επιτρεπόμενες χρωστικές που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον καταναλωτή. Χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλστική, σε αναψυκτικά, γαλακτοκομικά και την αρτοποιία.
  • αρωματικές ουσίες όπως καρυκεύματα, φυσικά εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια. Συνήθως χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, στα παγωτά, τους χυμούς, τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία.
  • αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη Ε. Χρησιμοποιούνται για να καθυστερήσουν τις οξειδωτικές αντιδράσεις που συμβαίνουν κυρίως στις λιπαρές ουσίες. Θα τις συναντήσετε σε μπισκότα, τσιπς, κέικ, αλλαντικά, προμαγειρεμένα φαγητά.
  • συντηρητικά όπως διοξείδιο του θείου, σορβικό οξύ, νιτρικά άλατα, με σκοπό να εμποδίσουν την ανάπτυξη μικροβίων. Το κάπνισμα, επίσης, των αλλαντικών βοηθά στη συντήρηση των τροφίμων.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Βιολογικά προϊόντα

Οταν μιλάμε για βιολογικά γεωργικά προϊόντα (οργανικά ή οικολογικά), πρόκειται για προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Αντίθετα, η...

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Κινέζικη κουζίνα

Η κινέζικη κουζίνα είναι ιδιαίτερα νόστιμη αλλά και πολύ ελαφριά, υγιεινή και καθόλου παχυντική . Δε χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, βούτυρο ή μαγειρικό λίπος και το λάδι που χρησιμοποιείται στο φαγητό...

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Ζυγούρι, πρόβατο, αρνάκι γάλακτος

Αρνάκι γάλακτος είναι το νεαρό πρόβατο (ανεξαρτήτου φύλου) που σφάχτηκε πολύ μικρό, πριν να φτάσσει στη γεννητική του ωριμότητα. Έχει χρώμα ανοιχτό κόκκινο. Κρέας ζυγουριού θα βρείτε στην αγορά...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ