Σάλτσα πέστο (για ζυμαρικά)

Συνταγή από το GreekCook.gr
Δυσκολία
Μέτρια
Είδος
-
144 αρνητικές   Ψήφισε: δε μου άρεσε
Σάλτσα πέστο (για ζυμαρικά) http://greekcook.gr/images/recipes/h.jpg 3 249 5

Να διευκρινίσω πως για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο, η έτοιμη σάλτσα είναι πολύ καλή και δε θα καταλάβετε μεγάλη διαφορά. Είναι ότι πρέπει για να κάνετε ένα δείπνο στον φίλο/η σας.

Η συνταγή της σάλτσας αλ πέστο που σας προτείνω είναι παραδοσιακή και θέλει μερικά υλικά που συνήθως δεν έχει κάποιος που δεν μαγειρεύει συχνά (όπως βασιλικό, κουκουνάρια). Είναι πάντως εύκολο να τη φτιάξετε και μπορείτε να ετοιμάσετε μεγαλύτερη ποσότητα και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο για 1 βδομάδα ώστε να τη χρησιμοποιήσετε ξανά.

Υλικά (για 4 μερίδες ή 170ml σάλτσας πέστο):
  • 1/4 φλυτζ. ελαιόλαδο και 1 κουταλιά επιπλέον (χωριστά)
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. κουκουνάρια
  • 1 φλυτζ. φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού (πατημένα σφιχτά ώστε να χωράει πολλά) και μερικά φυλλαράκια για το γαρνίρισμα.
    Αν δε βρίσκετε βασιλικό στα σούπερ μάρκετ, αποκτήστε μια γλάστρα με βασιλικό (θα σας χρειαστεί σε πολλά φαγητά) ή μαδήστε από μια αυλή άλλου σπιτιού. Η μαγειρική θέλει θυσίες :-)
  • 1/4 φλυτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 1 1/2 κουτ. φρεσκοτριμμένο τυρί ρομάνο
Εκτέλεση:
  • Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι 1 κουταλιά λάδι σε μέτρια με χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνετε τα κουκουνάρια. Τα τσιγαρίζετε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρό καστανό χρώμα (γύρω στο μισό λεπτό), ενώ ταυτόχρονα κουνάτε το τηγάνι συνέχεια για μην κολλήσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το πολύ λάδι.
  • Ξεπλένετε καλά το βασιλικό, πετάτε τα κοτσάνια, και τον σουρώνετε. Πατήστε τα φυλλαράκια του βασιλικού καλά μέσα στο φλυτζάνι ώστε να χωρέσει όσο πιο πολλά γίνεται.
  • Βάζετε στο μπλέντερ τα κουκουνάρια, το βασιλικό, το σκόρδο και το αλάτι. Τα χτυπάτε στο μπλέντερ και σιγά σιγά προσθέτετε και το υπόλοιπο λάδι αργά και σταθερά, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και τα κουκουνάρια να είναι ψιλοκομμένα.
  • Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπωλ και προσθέτετε και τα τριμμένα τυριά. Ανακατεύετε καλά.
Η σάλτσα αλ πέστο είναι έτοιμη. Μπορείτε να τη φυλάξετε (ή μέρος της που δε θα χρησιμοποιήσετε) σε ένα αεροστεγές σκεύος καλύπτοντάς τη πρώτα με ένα ελαφρύ στρώμα ελαιόλαδου. Διατηρείται στο ψυγείο γύρω στη 1 βδομάδα. Οταν θα τη χρησιμοποιήσετε ξανά, θα την βγάλετε από το ψυγείο ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι παγωμένη.
Πού τη χρησιμοποιείτε:
Την περιχύνετε σε ζεστά, βουτυρωμένα ζυμαρικά (π.χ. λινγκουίνι) και τα ανακατεύετε πολύ καλά για να πάει παντού η σάλτσα. Προαιρετικά, ρίχνετε στα μακαρόνια τριμμένη παρμεζάνα και γαρνίρετε με 1-2 φυλλαράκια βασιλικού. Δείτε την αντίστοιχη συνταγή στο site.




Developed by Sidebar | Photos | About