ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΡΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ(;)
ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

 

Ήξερα τα βασικά (δεν ήμουν εντελώς άσχετη) όπως κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, μακαρόνια με άσπρη σάλτσα και άλλα τέτοια. Τότε βρήκα και αυτό site (καθότι δεινός surfer).

Και ξεκίνησα τις προσπάθειες. Έκανα τα downloads μου, πήρα τα βιβλία μου, τα περιοδικά μου, πήρα συμβουλές από μαμάδες, θείες και συναδέλφους και άρχισα την μαγειρική.
  • Πρώτη Προσπάθεια: Από τις πρώτες προσπάθειες ήταν το κοτόπουλο λεμονάτο στην κατσαρόλα με μανιτάρια. Τσιγαρίζω τα κρεμμυδάκια, ρίχνω το κοτόπουλο, ρίχνω και λεμόνι από την αρχή του βρασίματος για να το πιει το κοτόπουλο και να είναι πιο νόστιμο, ρίχνω και τα μανιτάρια.
    Αποτέλεσμα: Ήρθε ο φίλος μου από το γραφείο του (έρχεται 2 ώρες αργότερα από εμένα), έφυγε, πήγε στο σούπερ μάρκετ, ήρθε από το σούπερ μάρκετ και το κοτόπουλο ακόμα έβραζε. Έβραζε για περίπου 2 ώρες, το βγάλαμε, δεν τρωγόταν, και τελικά την βγάλαμε με τα μανιτάρια και βουτηγμένο ψωμί στην σάλτσα που ήταν πολύ νόστιμη ! Χορτάσαμε αλλά κοτόπουλο δεν φάγαμε
    Πάθημα και μάθημα: Το λεμόνι από την αρχή του βρασίματος το σφίγγει το κοτόπουλο, έτσι λοιπόν έμαθα ότι θα το βάζω στο τέλος του φαγητού.

  • Δεύτερη Προσπάθεια: Σούπα με λαχανικά, κοκκινιστή, με αστράκι. Γεμίζω την κατσαρόλα νερό (την γεμίζω κανονικά όμως), έβαλα και λίγα κομματάκια κοτόπουλο για να νοστιμίσει, ρίχνω και τα λαχανικά, ρίχνω και την ντομάτα, βράζουν όλα αυτά, ρίχνω και το αστράκι που για το νερό που είχα βάλει χρειαζόταν το μισό σακουλάκι αστράκι και όπως είπα και παραπάνω είμαστε 2 άτομα...
    Αποτέλεσμα: Φτιάξαμε μια τεράστια κατσαρόλα σούπα, φάγαμε μεσημέρι, φάγαμε βράδυ, φάγαμε το άλλο μεσημέρι και βάλαμε και σε ένα ταπεράκι και φάγανε και τα αδέσποτα της γειτονιάς.
    Πάθημα και μάθημα: Το νερό στις σούπες, δεν εξατμίζετε τόσο εύκολα όσο εγώ νόμιζα, θα βάζω περίπου 1 φλιτζάνι για κάθε πιάτο που θέλω.

  • Τρίτη προσπάθεια: Ψαρόσουπα. Είχαμε πάει στην αδελφή του που έκανε μια φοβερή ψαρόσουπα, μου είπε την συνταγή, μου φάνηκε παιχνιδάκι και ξεκίνησα. Έβρασα τον μπακαλιάρο, σούρωσα το ζουμί (μην μείνει και κανένα αγκαθάκι) και έβαλα τα λαχανικά, πατατούλες, καροτάκια, ντοματούλα, κρεμμυδάκι και σέλινο, όλα μέσα, αλατάκι κανονικά. Βράσανε αυτά και μετά βάζω στο blender ένα καρότο, δύο πατατούλες, την ντομάτα, το κρεμμύδι και το σέλινο και τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα (κόλπο της αδελφής για να το τρωνε τα πιτσιρίκια). Κόβουμε κομμάτια τις πατάτες και τα καροτάκια, καθαρίζω και το ψάρι, τα βάζουμε όλα μαζί και την τρωμε.
    Αποτέλεσμα: Αρκετά νόστιμη σουπίτσα. Κάτι όμως έλειπε χωρίς να μπορούμε να διευκρινίσουμε τι> Ήταν πολύ άσπρη αλλά ήταν και πολύ νόστιμη.
    Πάθημα και μάθημα: Αυτό που έλειπε ήταν το λάδι, δεν μου είπε κανείς να βάλω λάδι, τώρα ξέρω ότι ήταν αυτονόητο αλλά... έμαθα λοιπόν να ρωτάω και τις μικρές λεπτομέρειες στις συνταγές. Ήταν πολύ άσπρη γιατί αφού μας αρέσουν πολύ οι πατάτες, έβαλα περισσότερες από ότι έπρεπε. Ονομάστηκε «ψαρόσουπα του Αγίου Όρους» λόγω έλλειψης λαδιού.
Έχω και άλλες τέτοιες ιστορίες και έχω φτιάξει και άλλα που ήταν επιτυχημένα. Αν θέλετε σας γράφω και άλλες ιστορίες, εμπλουτίζονται σχεδόν εβδομαδιαίως. Αλλά φαντάζομαι είναι ήδη πολλά αυτά. Απλώς ήθελα να σας θυμίσω πως είναι όταν αρχίζεις να ασχολείσαι με την κουζίνα και την μαγειρική κάτι που εμένα τελικά μου αρέσει.

Μου αρέσει να ασχολούμαι πάνω από την κατσαρόλα και να σκέφτομαι τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να νοστιμίσει αυτό που φτιάχνω και όταν τελικά σερβίρεται και το δοκιμάζω και είναι νόστιμο είναι απίστευτη η χαρά μου. Χαίρομαι επίσης πάρα πολύ όταν ο φίλος μου αδειάζει το πιάτο του, χωρίς να είναι νηστικός από το πρωί.

Αυτά. Θα συνεχίσω να προσπαθώ και ελπίζω μια μέρα να μπορώ να δίνω και εγώ συμβουλές και tips σε καινούριους σε αυτό το hobby.

ΕΡΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ(;)

Το τέλειο τοστ της μαμάς του φίλου μας

Πολλοί μου γράφουν και με ρωτάνε συνέχεια. Πως μπορώ να φτιάξω το τέλειο τοστ; Εχω δοκιμάσει πολλές συνταγές και παρόλα αυτά δεν μπορώ να το κάνω όπως εκείνο που έφαγα από την μαμά του τάδε φίλου μου...

ΕΡΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ(;)

Έτοιμα γεύματα (ο Θεός να τα κάνει...)

Ως γνήσιο τέκνο της μαμάς πατρίδας και ως συνηθισμένη φοιτήτρια στην Αγγλία, ακολουθώ τον κανόνα Νο 1: Δεν μαγειρεύω ποτέ και για κανέναν λόγο. Αυτό σημαίνει ότι τα Σ/Κ, που το εστιατόριο της εστίας...

ΕΡΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ(;)

Αβγό μάτι

Τα απολύτως απαραίτητα από πλευράς του ετοιμαστή: Ένα αβγό Ένα πηρούνι Ένα τηγάνι Ένα πιάτο Ελαιόλαδο Μάτια κουζίνας για να μη σας βγούν τα μάτια να ψάχνετε μια Αλάτι Πιπέρι ...Ανία... Εκτέλεση:...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ