Χοιρινό κότσι στη γάστρα

Συνταγή από το GreekCook.gr
Αποστολέας
Δυσκολία
Μέτρια
Κατηγορίες
37 αρνητικές   Ψήφισε: δε μου άρεσε
Χοιρινό κότσι στη γάστρα http://greekcook.gr/images/recipes/h.jpg 3 59 5

Υλικά (για 2 άτομα):

Για το κότσι:
  • 1 χοιρινό κότσι (περίπου 1 κιλό)
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο
  • αλάτι - πιπέρι - ρίγανη
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • χυμό ενός λεμονιού
Για τον πουρέ πατάτας και καρότου (συνοδευτικό):
  • 3 πατάτες μεγαλούτσικες
  • 3 καρότα μεγάλα
  • αλάτι - πιπέρι - λίγο ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. από το ζουμί του φαγητού
  • τα 5 σκόρδα της γάστρας
Για το μαρινάρισμα:
  • αλάτι - πιπέρι
  • σκόνη μουστάρδας
  • μπύρα για μαρινάρισμα
  • 2 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση:

Ξεκινάμε την συνταγή μας, πλένοντας καλά το κότσι του χοιρινού μας. Το στεγνώνουμε και το χαράζουμε.

Το βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος και το γεμίζουμε με μπύρα μέχρι να σκεπαστεί (αν δεν σκεπαστεί πολύ καλά, όπως εμένα, απλά το γυρίζουμε σταδιακά). Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκόνη μουστάρδας και 2 φύλλα δάφνης.

Αφήνουμε το κότσι να μαριναριστεί 12 ώρες ή μία ολόκληρη νύχτα, αναποδογυρίζοντας το συχνά.

Το βγάζουμε από τη μπύρα πετάμε την μαρινάδα και το τσιγαρίζουμε ελαφρά σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Στο πάτο της γάστρας βάζουμε κλωναράκια δεντρολίβανου, τοποθετούμε από πάνω το κότσι μας, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο μας, χυμό από ένα λεμόνι, ένα κύβο λαχανικών (αφού το λιώσουμε σε ζεστό νερό) και λίγο ρίγανη και ένα κλωναράκι ακόμα δεντρολίβανο από πάνω.

Επίσης μέσα στη γάστρα βάζουμε και 5 σκελίδες σκόρδου χωρίς να τις καθαρίσουμε (ολόκληρες).

Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό στη γάστρα, ψήνεται με τα ζουμιά του.

Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία στους 160 βαθμούς κελσίου για 3,5 με 4 ώρες.

Το μυστικό του ψησίματος είναι να προθερμάνουμε πολύ καλά το φούρνο και γι' αυτό πριν τοποθετήσουμε τη γάστρα ανάβουμε στο φουλ το φούρνο και όταν βάλουμε τη γάστρα το χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς. Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ πατάτας και καρότου. Καθαρίζουμε 3 πατάτες και 3 καρότα και τα βάζουμε να βράσουμε σε μια κατσαρόλα με πολύ λίγο αλάτι.

Αφού βράσουνε, τα λιώνουμε όλα πολύ καλά να γίνουνε πουρές.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο, και όταν γίνει το κότσι μας, 3 κουταλιές της σούπας από το ζουμί και τα 5 λιωμένα σκόρδα μας. Tα ανακατεύουμε πολύ καλά και ο πουρές μας είναι έτοιμος. Στο σερβίρισμα ρίχνουμε λίγο φρέσκο πιπεράκι πάνω από τον πουρέ.

Όταν γίνει το κότσι μας και έχει ροδοκοκκινίσει καλά το βγάζουμε από το φούρνο .

Φτιάχνουμε μια συνοδευτική σάλτσα για το κρέας μας. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ζουμί που έχει μέσα η γάστρα (κοινώς το κατακάθι), προσθέτουμε λίγο αλευράκι (μια κουταλιά της σούπας), λίγο κόκκινο κρασί και τα βράζουμε ελάχιστα να ανακατευτούνε τα υλικά και να γίνει ομοιόμορφη η σάλτσα μας.

Την περιχύνουμε πάνω από το κότσι μας ή την βάζουμε σε ένα πιατάκι συνοδευτική.

Είναι τώρα όλα έτοιμα να σερβιριστούν.



Developed by Sidebar | Photos | About