από
tazz
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ
Υλικά:
- 2 κουτάκια πορτοκαλαδα με ανθρακικό
- 1 ποτήρι νερό
- 1 ποτήρι λάδι
- 1 ποτήρι κρασί
- 1 και 3/4 ποτηριού ζάχαρη
- 2 αλεύρια φαρινάπ
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- κανέλα (περίπου 2-3 κ.γ.)
- μοσχοκάρυδο (περίπου 1 κ.γ.)
- σουσάμι
- λίγες σταφίδες μικρές ξανθές (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις 2 πορτοκαλάδες και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Μετά προσθέτουμε το νερό, το κρασί, το λάδι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Έπειτα ανακατεύουμε λίγο από το αλεύρι με το μπέικιν και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα.
Στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες.
Λαδώνουμε ένα χαρτάκι και αλείφουμε καλά το ταψί, ρίχνουμε το μείγμα και στο τέλος πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 1,5 ώρα περίπου, ίσως και λίγο παραπάνω.
(Φυσικά πριν βάλουμε την πίτα στον φούρνο θα πρέπει να την σταυρώσουμε 3 φορές, καθότι η Φανουρόπιτα γίνεται πάντα για κάποιο σκοπό όπως γνωρίζουμε και συνήθως γιατί έχουμε χάσει κάτι. Επίσης, όταν τρώμε το πρώτο κομμάτι πρέπει να λέμε πάντα "θεός συγχωρέσει του Αγιου Φανουρίου την μάνα" και να την μοιράζουμε και σε άτομα πάντα και εκτός σπιτιού.)
Tips: Για να μην πηγαίνουν οι σταφίδες στον πάτο όταν ψηθεί η πίτα θα πρέπει πάντα να τις κάνουμε με λίγο αλευράκι πριν τις ρίξουμε στο μείγμα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις 2 πορτοκαλάδες και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Μετά προσθέτουμε το νερό, το κρασί, το λάδι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Έπειτα ανακατεύουμε λίγο από το αλεύρι με το μπέικιν και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα.
Στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες.
Λαδώνουμε ένα χαρτάκι και αλείφουμε καλά το ταψί, ρίχνουμε το μείγμα και στο τέλος πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 1,5 ώρα περίπου, ίσως και λίγο παραπάνω.
(Φυσικά πριν βάλουμε την πίτα στον φούρνο θα πρέπει να την σταυρώσουμε 3 φορές, καθότι η Φανουρόπιτα γίνεται πάντα για κάποιο σκοπό όπως γνωρίζουμε και συνήθως γιατί έχουμε χάσει κάτι. Επίσης, όταν τρώμε το πρώτο κομμάτι πρέπει να λέμε πάντα "θεός συγχωρέσει του Αγιου Φανουρίου την μάνα" και να την μοιράζουμε και σε άτομα πάντα και εκτός σπιτιού.)
Tips: Για να μην πηγαίνουν οι σταφίδες στον πάτο όταν ψηθεί η πίτα θα πρέπει πάντα να τις κάνουμε με λίγο αλευράκι πριν τις ρίξουμε στο μείγμα.
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...