ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΨΑΡΙΚΑ
ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ

 

Υλικά:
  • 1 κιλό καλαμάρια (ολόκληρα)
  • 1 pummaro τοματάκια, ή 4 γινωμένες ντομάτες
  • 5 γαρύφαλλα
  • μισό κουταλάκι κανέλλα ή ένα ξύλο κανέλλας
  • 5 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • μισό κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι ούζο
  • αρκετό ψιλοκομμένο, φρέσκο δυόσμο
  • μισό κουταλάκι πιπέρι καγιεν
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 1/3 από ένα μέτριο σκόρδο
  • 1/3 Γραβιέρα Κρήτης κομμένη σε μεγάλα λεπτά κομμάτια
Εκτέλεση:
  • Καθαρίζουμε εσωτερικά τα καλαμάρια, αφαιρούμε το κεφάλι και τα μάτια και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια ή μπορούμε να τα αφήσουμε ολόκληρα (θα πρότεινα το δεύτερο).
  • Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτουμε τα καλαμάρια.
  • Αφήνουμε για 3-4 λεπτά και κατόπιν αλατίζουμε και ρίχνουμε το καγιέν.
  • Αφού πάρουν χρώμα, τα σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τη ζάχαρη*.
  • Αφήνουμε για κάνα 10 λεπτό και προσθέτουμε το pummaro. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μόλις αρχίζει και σταματάει η βράση προσθέτουμε τη δάφνη και περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δυόσμο.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και ανακατεύουμε, προσθέτοντας 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο, ψιλοκομμένο δυόσμο.
  • Βάλτε τα καλαμάρια και λίγη από την σάλτσα σε ένα πήλινο σκεύος στο κέντρο και τα μακαρόνια γύρω-γύρω.
  • Ρίξτε πάνω από τα καλαμάρια και τα μακαρόνια την γραβιέρα και ψήστε στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου. Στα πρώτα 5 λεπτά σε σχάρα επάνω και τα υπόλοιπα 5 ακουμπώντας το πήλινο στον πάτο του φούρνου και προσθέτοντας την υπόλοιπη σάλτσα που έχει μείνει.
Σερβίρεται πολύ ωραία με μακαρόνια βίδες για κυρίως πιάτο και γαρνίροντας με φύλλα δυόσμου και "σπασμένα" ξύλα κανέλας, ή απλά συνοδεύοντας το με παξιμάδια καλαμποκιού και φυσικά ουζάκι ως μεζέ.

Σημείωση: *Θα πρότεινα αν έχετε ένα μικρό τούλι, να ρίξετε μέσα τα γαρύφαλλα και ένα ξύλο κανέλα, να το δέσετε και να το ρίξετε όπως ειναι στην κατσαρόλα. Ο λόγος ειναι για να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό αλλά παράλληλα να διατηρήσει το άρωμα του.

ΨΑΡΙΚΑ

Μπακαλιάρος με κόκκινη σκορδαλιά

Υλικά: 1 κιλό παστό μπακαλιάρο 4-5 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο) 4 σκελίδες σκόρδο 200 γραμμάρια λάδι 2-3 κουταλιές ξίδι 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλατοπίπερο...

ΨΑΡΙΚΑ

Μπαρμπούνια με σάλτσα ντομάτας

Υλικά 8 μεγάλα μπαρμπούνια 6 κουταλιές ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές αλεύρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο (κοπανισμένες) 400 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες...

ΨΑΡΙΚΑ

Πώς καταψύχονται τα ψάρια

Τα ψάρια και τα όστρακα πρέπει να καταψυχθούν μέσα σε ένα 24ωρο από την ώρα που πιάστηκαν. Γι'αυτό και δεν καταψύχουμε "φρέσκα" ψάρια που πήραμε από το ιχθυοπωλείο. Μόνο αληθινά φρέσκα ψάρια, λοιπόν,...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ