από Doritsa

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΚΟΤΟΠΙΤΑ

 

Υλικά:
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας ή 2 φύλλα σφολιάτας για μέτριο ταψί ή φύλλα σπιτικά χειροποίητα
  • 1 κοτόπουλο μέτριο
  • 3 μεγάλα καρότα βρασμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
  • ζωμό από το κοτόπουλο
  • 5 αυγά
  • 1 1/2 φλυτζάνι κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο ηλιέλαιο για τα φύλλα
Σωταρισμένα:
  • 1 φλυτζάνι φρέσκα άσπρα στρογγυλά μανιτάρια κομμένα φετάκια
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα νυχάτα
  • 6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • λίγο βούτυρο
Κρέμα Μπεσαμέλ με ζωμό κοτόπουλου αντί γάλα:
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο αλατισμένο
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φλυτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • μοσχοκάρυδο
  • πιπέρι
Εκτέλεση:

Βράζουμε πολύ καλά το κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα του) σε μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε προσθέσει αλάτι και πιπέρι. Αφού είναι έτοιμο, το ξεψαχνίζουμε, κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το βάζουμε στην άκρη.

Σουρώνουμε το ζωμό και κρατάμε 4 φλυτζάνια.

Σωτάρουμε τα υλικά που έχουμε για σωτάρισμα με το βούτυρο και τα αφήνουμε κι αυτά στην άκρη.

Σε ένα βαθύ και αντικολλητικό τηγάνι φτιάχνουμε την κρέμα μπεσαμέλ. Πρώτα ρίχνουμε το βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι. Σωτάρουμε το αλεύρι καλά μέχρι να ξανθίσει (εάν δεν ξανθίσει θα μυρίζει αλεύρι και δεν θα έχει η κρέμα μας καλή γεύση). Χρησιμοποιούμε ξύλινη σπάτουλα και ανακατεύουμε πάντα προς την ίδια φορά, δηλαδή ή όλο προς τα αριστερά ή όλο προς τα δεξιά. Σιγά σιγά ρίχνουμε τον ζωμό από το κοτόπουλο 'ζεστό' (όχι καυτό, όχι κρύο) μέσα στο σωταρισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα και ζωηρά για να μην μας σβολιάσει η κρέμα.

Όταν τελειώσει ο ζωμός κατεβάζουμε από τη φωτιά και αμέσως ρίχνουμε τα 5 αυγά αφού τα έχουμε πρώτα χτυπήσει καλά! Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Συνεχίζουμε και ανακατεύουμε γρήγορα! Η κρέμα μας είναι έτοιμη πια.

Ρίχνουμε μέσα στην κρέμα τώρα τα καρότα, το κοτόπουλο, όλα τα σωταρισμένα μας ,το μαϊντανό και τέλος το τυρί. Ανακατεύουμε ξανά.

Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε το/τα φύλλα μας αφού τα έχουμε λαδώσει πρώτα με λίγο ηλιέλαιο. Στη μέση βάζουμε τη γέμιση και από πάνω το/τα υπόλοιπα φύλλα.

Χαράζουμε την πίτα μόνο κάθετα ή μόνο οριζόντια και αλείφουμε από πάνω το τελευταίο φύλλο με ηλιέλαιο. (Όταν ψηθεί η πίτα τότε κόβουμε σε κομμάτια).

Για τα πρώτα 5' της ώρας βάζουμε το ταψί στον πάτο του φούρνου για να μας ψηθούν και τα κάτω φύλλα, μετά ανεβάζουμε το ταψί πιο ψηλά στην πρώτη θέση της σχάρας στον φούρνο.

Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα στους 180 βαθμούς Κελσίου σε αερόθερμο φούρνο ή στους 200 βαθμούς Κελσίου σε στατικό 'πάνω-κάτω' φούρνο.

Σερβίρεται χλιαρή.

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Τυρόπιτα ταψιού

ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κρέπες

Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα

Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ