ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
Υλικά:
- 1 δόση ζύμης (βλέπε
ζύμη από τα τυροπιτάκια
κουρού)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 300 γραμ. τυρί που λιώνει (ένταμ -
γκούντα)
- 12 μανιτάρια
- 1 πράσινη πιπεριά
- αλάτι
- πιπέρι άσπρο
- μοσχοκάρυδο
- λίγο γάλα
- λίγο λάδι (χρησιμοποίησα
φουντουκέλαιο... δεν ξέρω γιατί, έτσι
μου ήρθε)
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Εκτέλεση:
Προς το τέλος μου έμεινε υλικό για λίγα πιτάκια αλλά πολύ ζύμη. Έκοψα μια ντομάτα σε στρογγυλές φέτες βγάζοντας τα σπόρια και το ζουμί της. Έφτιαξα στρογγυλά φύλλα από τη ζύμη (λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος μιας φέτας ντομάτας), έβαλα πάνω μια τέτοια φέτα, την κάλυψα μια κουταλιά γέμιση και με ένα αντίστοιχο φύλλο και συνέχισα έτσι ώσπου τέλειωσε η γέμιση και η ζύμη.
Έκλεισα και έψησα κατά τον ίδιο τροπο. Δυστυχώς αυτή η τελευταία έμπνευση δεν έφτασε για όλους!
Μμμμμάκια σε όλους.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να "ξεκουραστεί".
- Βάζουμε ελάχιστο λάδι να κάψει σε ένα σκεύος (τηγάνι ή
γουόκ).
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την πιπεριά. Αφήνουμε λίγο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε λίγο γάλα, το τυρί, το μοσχοκάρυδο και πιπέρι.
- Ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φετούλες και προσθέτουμε λίγο
αλάτι σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Το όλο θέμα είναι να ρίξουμε
τόσο γάλα ώστε κρυώνοντας το μείγμα να γίνει παχύρρευστο.
- Παίρνουμε από τη ζύμη και ανοίγουμε φύλλο. Βγάζουμε σχεδιάκια
(καρδούλες, φεγγαράκια, στρογγυλά με
κουπ-πατ).
- Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε με ένα δεύτερο κομμάτι
ζύμης στο ίδιο σχήμα (μόνο το φεγγάρι δεν έχει ανάγκη από 2ο κομμάτι
γιατί είναι το στρογγυλό που το διπλώνουμε στη μέση.
- Ενώνουμε τις άκρες στα πιτάκια και τους δίνουμε σχεδιάκι
πατώντας με ένα πιρούνι.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψάκι και βάζουμε τα πιτάκια.
Αλείφουμε με 1 κρόκο αβγού διαλυμένο με 1 κουταλιά νερό και
πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
- Αυτό είναι και το τελειωτικό: Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για
30-35 λεπτά.
Προς το τέλος μου έμεινε υλικό για λίγα πιτάκια αλλά πολύ ζύμη. Έκοψα μια ντομάτα σε στρογγυλές φέτες βγάζοντας τα σπόρια και το ζουμί της. Έφτιαξα στρογγυλά φύλλα από τη ζύμη (λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος μιας φέτας ντομάτας), έβαλα πάνω μια τέτοια φέτα, την κάλυψα μια κουταλιά γέμιση και με ένα αντίστοιχο φύλλο και συνέχισα έτσι ώσπου τέλειωσε η γέμιση και η ζύμη.
Έκλεισα και έψησα κατά τον ίδιο τροπο. Δυστυχώς αυτή η τελευταία έμπνευση δεν έφτασε για όλους!
Μμμμμάκια σε όλους.
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...