ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΜΠΑΤΖΙΝΑ ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ
Υλικά:
- 1 κιλό κολοκύθι πράσινο (η γιαγιά μου έκοβε την κολοκύθα στη μέση και το "έξυνε" με το κουτάλι σαν σερμπαντίνες - όχι στον τρίφτη)
- 500 γρ. τυρί φέτα
- 2 αυγά
- 1 φλυτζάνι γάλα εβαπορέ
- 3/4 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξύνουμε το κολοκύθι, το βάζουμε σε τρυπητό, το αλατίζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα.
Κατόπιν το στίβουμε με το χέρι μας να βγάλει τα υγρά του. Τρίβουμε τη φέτα και τη βάζουμε σε ένα μπώλ. Κρατάμε στην άκρη μία χούφτα τυρί.
Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο, το κολοκύθι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει ένας σφιχτός χυλός - περίπου χρειάζεται η ποσότητα που σας λέω αλλά παίζει ρόλο και το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε (όχι λάδι γιατί κολλάει η πίτα μας και δεν βγαίνει) ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνουμε τον χυλό, η πίτα μας πρέπει να γίνει λεπτή!
Προσθέτουμε από πάνω σε όλη την επιφάνεια, τη φέτα που κρατήσαμε και το βούτυρο σε κομματάκια. Τέλος ραντίζουμε με λίγο γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει..
Ξύνουμε το κολοκύθι, το βάζουμε σε τρυπητό, το αλατίζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα.
Κατόπιν το στίβουμε με το χέρι μας να βγάλει τα υγρά του. Τρίβουμε τη φέτα και τη βάζουμε σε ένα μπώλ. Κρατάμε στην άκρη μία χούφτα τυρί.
Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο, το κολοκύθι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει ένας σφιχτός χυλός - περίπου χρειάζεται η ποσότητα που σας λέω αλλά παίζει ρόλο και το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε (όχι λάδι γιατί κολλάει η πίτα μας και δεν βγαίνει) ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνουμε τον χυλό, η πίτα μας πρέπει να γίνει λεπτή!
Προσθέτουμε από πάνω σε όλη την επιφάνεια, τη φέτα που κρατήσαμε και το βούτυρο σε κομματάκια. Τέλος ραντίζουμε με λίγο γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει..
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...