ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΨΑΡΙΚΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΑΚΕΡΔΑΣ
- Αγοράζουμε από τον ιχθυοπώλη μας (όχι από supermarket ή πλανόδιους ή λαϊκές, έχει σημασία) ένα τουρούκι (παλαμίδα μεγάλη, πάνω από 1.5 κιλό) φρέσκια και ζωντανή.
- Την καθαρίζουμε χωρίς να σκίσουμε την κοιλιά και αφού κάνουμε μιά χαρακιά στην ουρά, την βάζουμε για μια-δυό ώρες σε παγόνερο για να φύγει το αίμα.
- Κατόπιν την κόβουμε σε φέτες χοντρές (τάκους) 4-5cm και καθαρίζουμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι το παγωμένο αίμα που είνα μέσα στην ραχοκοκκαλιά.
- Ξεπλένουμε καλά και αφού την πασπαλίσουμε με χοντρό αλάτι την βάζουμε σε ένα ανοιχτό δοχείο που στρώσαμε με αλάτι, μέσα στο ψυγείο.
- Σε 3 μέρες περίπου, ανάλογα με το ψάρι, την βγάζουμε, ξεπλένουμε από το αλάτι προσεκτικά και αφού την κόψουμε σε μικρές φέτες, την τοποθετούμε μέσα σε σπορέλαιο (ΟΧΙ ελαιόλαδο).
Μπορεί να μείνει στο ψυγείο για αρκετό καιρό.
Μπακαλιάρος με κόκκινη σκορδαλιά
Υλικά: 1 κιλό παστό μπακαλιάρο 4-5 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο) 4 σκελίδες σκόρδο 200 γραμμάρια λάδι 2-3 κουταλιές ξίδι 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλατοπίπερο...
Αγγινάρες με σουπιές και πατάτες
Υλικά 200 γρ. ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια 100 γρ. ελαιόλαδο 1 κιλό σουπιές ή καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες 200 γρ. άσπρο ξηρό κρασί 200 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό 600 γρ....
Μπαρμπούνια με σάλτσα ντομάτας
Υλικά 8 μεγάλα μπαρμπούνια 6 κουταλιές ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές αλεύρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο (κοπανισμένες) 400 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες...