ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΠΙΤΑ-ΚΕΙΚ ΤΡΙΧΡΩΜΗ ΣΕ ΣΤΡΩΣΕΙΣ

 

  • Όπως σας είπα και στην εισαγωγή, αυτή η πίτα αποτελείται από τρία ξεχωριστά κομμάτια τα οποία μπορείτε να προετοιμάσετε νωρίτερα. Δεν σας δίνω δοσολογίες γιατί θεωρώ ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ευρετήριο του site και να βρείτε δοσολογίες για αντίστοιχες συνταγές. Εξάλλου θα μας έπαιρνε πολύ χρόνο για να περιγράψουμε την παρασκευή κάθε στρώσης χωριστά. Είμαι όμως πρόθυμη να σας δώσω αναλυτικές οδηγίες αν κάποιος τις χρειάζεται.

  • Ετοιμάζουμε μια γενναία δόση σφιχτής μπεσαμέλ (με δύο αυγά). Αφού αφαιρέσουμε δύο κούπες μπεσαμέλ που θα χρησιμοποιήσουμε παρακάτω, προσθέτουμε στη μπεσαμέλ που μας έμεινε, 1 ½ κούπα παρμεζάνα τριμμένη.

  • Επίσης ετοιμάζουμε μισό κιλό κιμά (όπως για τα μακαρόνια), τον σβήνουμε με κρασάκι και βάζουμε σαφώς λιγότερη ντομάτα. Ο κιμάς μας δεν πρέπει να γίνει πολύ κόκκινος. Τον αφήνουμε να πιει τα υγρά του και του προσθέτουμε ένα αυγό χτυπημένο, 1 κούπα από τη μπεσαμέλ και 1 ½ φλυτζάνι παρμεζάνα τριμμένη.

  • Ετοιμάζουμε το μίγμα με το σπανάκι - μισό κιλό περίπου - όπως για την σπανακόπιτα (με τα φρέσκα κρεμμυδάκια του, το ανιθάκι του, το πράσο του κλπ) και του προσθέτουμε 1 αυγό χτυπημένο, 1 κούπα από τη μπεσαμέλ και 1 ½ φλυτζάνι παρμεζάνα τριμμένη.

  • Στη γνωστή στρογγυλή και ψηλή φόρμα του κέικ με την τρύπα στη μέση, αφού τη λαδώσουμε, τη στρώνουμε με τα φύλλα κρούστας (3-4) (αν τα κόψετε στη μέση ίσως είναι πιο εύκολο να στρωθούν σωστά σε όλη τη φόρμα) τα οποία λαδώνουμε ανάμεσά τους, αφήνοντας τις διάφορες γωνίες να κρέμονται έξω από τη φόρμα (θα μας χρησιμεύσουν για να κλείσουμε την πίτα από επάνω σαν πακέτο).

  • Έπειτα, σταδιακά βάζουμε μία στρώση από το μίγμα του κιμά, έπειτα το σπανάκι και τέλος την μπεσαμέλ και κλείνουμε το πακέτο τοποθετώντας 2-3 φύλλα κρούστας (αλειμμένα με λάδι) στα οποία κάνουμε μια τρύπα στη μέση και τα φοράμε στη φόρμα, κόβουμε ότι περισσεύει με το ψαλίδι και από πάνω διπλώνουμε τις γωνίες που είχαν περισσέψει από πριν για να πακετάρουμε καλά την πίτα.

  • Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μιάμιση ώρα και ξεφορμάρουμε.
Δυσκολία
μεγάλη
Είδος
Σημείωση: Είναι καλύτερα να σερβίρουμε περίπου 1-1 ½ ώρα αφού βγάλουμε την πίτα από το φούρνο γιατί έχει κρυώσει αρκετά για να κόβεται καλά σε κομμάτια, αλλά όχι τόσο όσο να κρυώσει το λάδι και να αφήνει στο στόμα αυτή τη στεγνή λαδίλα.

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Τυρόπιτα ταψιού

ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κρέπες

Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα

Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ