ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ

 

Υλικά (για τη ζύμη):
Για όσους δε βαριούνται, αλλιώς έτοιμο μισό κιλό φύλλο κρούστας
  • ½ κιλό αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • χλιαρό νερό
Υλικά (για την γέμιση):
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 3 ντομάτες ώριμες
  • 2 κούπες τυρί τριμμένο (μόνο κίτρινο), προτείνω 1 κούπα Σαν Μιχάλη και 1 κούπα γραβιέρα Νάξου
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • βασιλικό
  • αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ, προσθέτοντας τελευταίο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Την χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μια ώρα περίπου.
  • Ψήνουμε τις μελιτζάνες για μία ώρα στους 180 C, τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο. Αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε κύβους και τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανοίγουμε τα 4 φύλλα και τα στρώνουμε βάζοντας λάδι ενδιάμεσα.
  • Απλώνουμε τα υλικά της γέμισης και στρώνουμε και τα 2 υπόλοιπα φύλλα. Με ένα πινέλο αλείφουμε με λάδι το τελευταίο φύλλο, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 170 C για 1 ώρα περίπου.
Σερβίρεται χλιαρή ή και κρύα. Μιαμ!

Ταιριάζει με ένα ροζέ ΑΚΑΚΙΕΣ (κτήμα κυρ-Γιάννη)

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Τυρόπιτα ταψιού

ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κρέπες

Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα

Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ