ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ
Υλικά (για τη ζύμη):
Για όσους δε βαριούνται, αλλιώς έτοιμο μισό κιλό φύλλο κρούστας
- ½ κιλό αλεύρι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας λάδι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- χλιαρό νερό
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Υλικά (για την γέμιση):
Ταιριάζει με ένα ροζέ ΑΚΑΚΙΕΣ (κτήμα κυρ-Γιάννη)
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 3 ντομάτες ώριμες
- 2 κούπες τυρί τριμμένο (μόνο κίτρινο), προτείνω 1 κούπα Σαν Μιχάλη και 1 κούπα γραβιέρα Νάξου
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- βασιλικό
- αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
- Βάζουμε τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ, προσθέτοντας τελευταίο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Την χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μια ώρα περίπου.
- Ψήνουμε τις μελιτζάνες για μία ώρα στους 180 C, τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο. Αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε κύβους και τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανοίγουμε τα 4 φύλλα και τα στρώνουμε βάζοντας λάδι ενδιάμεσα.
- Απλώνουμε τα υλικά της γέμισης και στρώνουμε και τα 2 υπόλοιπα φύλλα. Με ένα πινέλο αλείφουμε με λάδι το τελευταίο φύλλο, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 170 C για 1 ώρα περίπου.
Ταιριάζει με ένα ροζέ ΑΚΑΚΙΕΣ (κτήμα κυρ-Γιάννη)
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...