ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ
Υλικά:
- 1 πακέτο σφολιάτα γαλλικού τύπου ΚΑΝΑΚΗ (επιμένω στην επιλογή)
- ½ κιλό τυρί φέτα
- 1/4 κιλό ανθότυρο
- 1-2 φλυτζ. διάφορα τυριά (κεφαλογραβιέρα ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ, παρμεζάνα, regato κλπ. ή ότι βρίσκεται στο σπίτι)
- 4 αβγά
- 4 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ή κοινό αλεύρι
- 1 λεπτό πράσινο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- άνηθο ή μάραθο
- λίγο πιπέρι, μοσχοκάρυδο
- 1 αβγό χτυπημένο με 1-2 κ. σούπας αδιάλυτο γάλα εβαπορέ
- σπόρους σουσάμι, κύμινο, πράσινο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
- Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτα στο ταψί, πιέζοντας με τα δάκτυλα και ανασηκώνοντας στις άκρες τη ζύμη. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα τυριά θρυμματισμένα.
- Προσθέτουμε ψιλοκομμένα το κρεμμυδάκι και τον άνηθο-μάραθο. Προσμετράμε το σιμιγδάλι (ή τ' αλεύρι).
- Χτυπάμε στο μιξεράκι μας (ακόμα και με το χέρι) τα τέσσερα αβγά και τα περιχύνουμε στο μείγμα. Αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά ώστε το μείγμα τυριών/αλεύρου, να τραβήξει το μείγμα αβγών. Πρέπει να προκύψει ένα χυμώδες νέο μείγμα, όχι νερουλό. (Εάν είναι πολύ σφικτό, αραιώνουμε με λίγο γάλα, αντίθετα εάν είναι αραιό, προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο, ή τριμμένη φρυγανιά). Απλώνουμε ισομερώς πάνω στο στρωμένο φύλλο.
- Ξεδιπλώνουμε προσεκτικά πάνω στο μείγμα και στρώνουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε το χτυπημένο αβγό/γάλα αλείφοντας επιμελώς το επάνω φύλλο.
- Με ένα πηρούνι στρέφουμε την ανασηκωμένη ζύμη από το κάτω φύλλο και κλείνουμε πιέζοντας ελαφρά πάνω στο βρεγμένο αβγό του επάνω φύλλου. Πάντα με το πηρούνι τρυπάμε σε διάφορα μέρη αρμονικά τη σφολιάτα. Με τα χέρια μας ισιώνουμε πάλι το μείγμα τυριού απλώνοντας ταυτόχρονα το φύλλο από το κέντρο προς τα άκρα. Με μυτερό μαχαιράκι, προχαράσσουμε τα κομμάτια που θα κόψουμε, όταν η τυρόπιτα ψηθεί.
- Πασπαλίζουμε με τους διάφορους σπόρους.
- Σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο με αέρα, ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά και φουσκώσει ωραία η σφολιάτα. Μετά τα πρώτα δέκα λεπτά θα χαμηλώσουμε βέβαια το φούρνο στους 160 βαθμούς. Στη δική μου κουζίνα, χρειάζεται 20 - 30 λεπτά περίπου.
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...