ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΝΙΟΚΙ (GNOCCHI)

 

Υλικά (για 6 μερίδες):
  • 1 κιλό πατάτες ( η συνταγή λέει baking potatoes)
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 2 ¼ κούπες αλεύρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
Δυσκολία
μέτρια
Είδος
Εκτέλεση:
  • Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν.
  • Μόλις ετοιμαστούν τις στραγγίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε.
  • Τις περνάμε από μύλο πουρέ και βάζουμε τον πουρέ σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη.
  • Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και παίρνουμε μπάλες από τη ζύμη που τις ανοίγουμε με τα χέρια σε κορδόνι πάχους 2 εκατοστών.
  • Κόβουμε το κορδόνι σε κομμάτια μήκους περίπου 2,5 εκατοστά.
  • Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το ρολάρουμε απαλά στα δόντια ενός πηρουνιού για να φτιάξουμε τις “ρίγες” των νιόκι.
  • Αγγίζουμε τα έτοιμα νιόκι πολύ απαλά για να μην χαλάσουμε το σχήμα τους, και τα βάζουμε σε πολύ ελαφρά αλευρωμένα πιάτα με απόσταση μεταξύ τους ώστε να μην κολλήσουν.
  • Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε αλάτι και τα νιόκι 1 ή 2 πιάτα τη φορά. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα και τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα.
    H Patty διευκρινίζει ακόμα ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν κόκκινες πατάτες και δίνει χρόνο εκτέλεσης γύρω στις 2 ώρες.

    Μια τελευταία πρόταση από την Patty:
    Μπορείτε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα, να τα καταψύξετε απλωμένα όπως είναι στα πιάτα και μόλις παγώσουν τα βάζετε σε σακουλάκια και πάλι στην κατάψυξη. Όταν θελήσετε να τα χρησιμοποιήσετε, τα ρίχνετε στο νερό που βράζει όπως είναι παγωμένα (αν τα αφήσετε να ξεπαγώσουν θα κολλήσουν μεταξύ τους). Απλά θα κάνουν λίγη ώρα παραπάνω να βγουν στην επιφάνεια από τα φρέσκα.

    Και μερικές συμβουλές από εμένα:
    • Γίνονται πολύ όμορφα, αλλά προσέξτε στο αλεύρωμα της επιφάνειας και των πιάτων, βάλτε λίγο αλεύρι, αλλιώς όταν φαγωθούν αφήνουν αλευρίλα. Ακόμα, κάντε τα αν θέλετε και πιο μικρά, απλά θα βράσουν πιο γρήγορα.
    • Εγώ βαριέμαι να φτιάχνω σχηματάκια και τα βράζω όπως είναι. Βέβαια οι ραβδώσεις βοηθούν να συγκρατηθεί η σάλτσα.
    • Ανακατέψτε τα με τη σάλτσα αμέσως μόλις ετοιμαστούν. Αν μείνουν λαστιχώνουν.
    • Από τη στιγμή που θα βράσουν οι πατάτες υπολογίστε ότι θα φάτε γύρω στη μία ώρα (αν κάνετε σχηματάκια μπορεί και περισσότερο).
    Καλή επιτυχία.
  • ΖΥΜΑΡΙΚΑ

    Μακαρόνια ογκρατέν

    Υλικά (για 6 άτομα): ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο 4 κουταλιές σούπας αλεύρι 3 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκο γάλα 2 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα αλάτι, πιπέρι, πάπρικα 1 μέτριο...

    ΖΥΜΑΡΙΚΑ

    Μακαρόνια με κιμά

    ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ (3-4 άτομα) ΥΛΙΚΑ 1/2 πακέτο μακαρόνια 1 τριμμένη ντομάτα ή ανάλογο πελτέ 1/4 κιμά (μοσχαρίσιο, χοιρινό ή ανάμεικτο) 5 ποτήρια νερό 2 φλιτζάνια του καφέ λάδι 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι...

    ΖΥΜΑΡΙΚΑ

    Σπαγγέτι καρμπονάρα

    Υλικά: 1/2 κιλό σπαγέτι βρασμένα σε αλατισμένο νερό 1/4 μπέικον μακρόστενο ψιλοκομμένο 1/4 ζαμπόν ψιλοκομένο ή 1/2 ZWANN τριμμένο 1/4 GOUDA τριμμένο 1/4 KERRYGOLD τριμμένο 1 κρέμα γάλακτος (μεσαίο...

    ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ