ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΥΓΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΔΙΑΙΤΕΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 

 • Η θρεπτική αξία τους εξαρτάται από το πόσο φρέσκα είναι. Από τη στιγμή που τα κόψετε, αρχίζουν να χάνουν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους. Για να καταλάβετε αν είναι φρέσκα, ελέγξτε τη ζωηρότητα του χρωματός τους (κιτρινισμένα και μαραμένα λαχανικά δεν είναι φρέσκα).
  Μία άλλη ένδειξη φρεσκάδας, είναι η ρίζα των λαχανικών: στα φρέσκα λαχανικά, η ρίζα τους είναι δροσερή και έχει φυσιολογικό χρώμα ενώ όσο περνά ο καιρός η ρίζα μαυρίζει και αφυδατώνεται.
 • Θα πρέπει να τα βράζετε σε λίγο νερό γιατί το φολικό οξύ που περιέχουν καταστρέφεται από την υψηλή θερμότητα κατά το μαγείρεμα.
 • Από το χρώμα τους, μπορείτε να καταλάβετε την ύπαρξη της βιταμίνης Α. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα τους (κίτρινο, πράσινο, πορτοκαλί) τόσο περισσότερη βιταμίνη Α περιέχει το λαχανικό.
 • Τα εξωτερικά φύλλα των λαχανικών έχουν περισσότερες βιταμίνες από τα εσωτερικά φύλα, γι'αυτό αν δεν είναι "χαλασμένα", μην τα πετάτε.
 • Αγοράζετε λαχανικά τον καιρό που είναι "στην εποχή τους", δηλαδή τότε που είναι η καλύτερη περίοδος ωρίμανσής τους. Θα δείτε ότι έχουν μεγάλη διαφορά στη γεύση, είναι πιο νόστιμα, πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά, έχουν άρωμα και καλύτερη εμφάνιση. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως εκείνη την εποχή πολύ πιθανά έχουν δεχτεί μικρότερη ποσότητα από φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα κλπ. σε αντίθεση με τα μη εποχιακά λαχανικά που καλλιεργούνται σε μη φυσιολογικές συνθήκες (οπότε είναι βεβαρυμένα με κατάλοιπα φυτοφάρμακων).
 • Αποφεύγεται να αγοράζετε λαχανικά που είναι όλα ακριβώς του ίδιου τύπου (ίδιο χρώμα, μέγεθος, βάρος). Αυτό δείχνει πως έχει επέμβει ο άνθρωπος στα λαχανικά αυτά και έχει καθορίσει με ακρίβεια το πότε και πώς θα ωριμάσει το λαχανικό σε βάρος του φυσικού του τρόπου εξέλιξης. Είναι πιο φυσιολογικό να συναντήσετε στον πάγκο των λαχανικών π.χ ντομάτες σε διάφορα μεγέθη.
 • Προτιμήστε για λαχανικά τις λαϊκές αγορές/μικροπαραγωγούς. Συνήθως, δύσκολα μπορεί να επέμβει κάποιος με φυτοφάρμακα σε μια μικρή παραγωγή και τόσο μεγάλη ποικιλία.
 • Αποφύγετε τα αφύσικα μεγέθη λαχανικών. Ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά, προτιμήστε τα φυσιολογικά μεγέθη.
 • Ελέγξτε την οσμή τους. Τα προϊόντα θερμοκηπίου ή αυτά που έχουν υποστεί παρέμβαση φυτοφαρμάκων δεν έχουν το άρωμα των αγνών λαχανικών.
 • Προτιμήστε τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας τα οποία καλλιεργούνται με μεθόδους "φιλικές" προς τη φύση.
 • Για να τα συντηρήσετε, τα βάζετε στο ψυγείο και καταναλώστε πρώτα αυτά που είναι πιο ευαίσθητα.

ΥΓΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΔΙΑΙΤΕΣ

Απορρόφηση σιδήρου.

Βιταμίνη C θα βρείτε άφθονη στα πορτοκάλια, λεμόνια, κίτρα, ακτινίδια, τομάτες, πιπεριές και φράουλες! Η έλειψη σιδήρου έχει ως συμπτώματα την κόπωση, ζαλάδες, ανεξήγητη υπνηλία! Θα μπορούσατε να την...

ΥΓΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΔΙΑΙΤΕΣ

Το πρωινό σας

Να 'μαστε και πάλι εδώ! Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να γράψω για το σωστό πρωϊνό που νομίζω πως από πολλούς θα λείπει. Καφές, καμιά τυρόπιτα, κανένα γάλα με μπόλικη ζάχαρη και κακάο που χανει έτσι όλα τα...

ΥΓΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΔΙΑΙΤΕΣ

Τι ξέρετε για το αλάτι, το λίπος και την ζάχαρη;

Το αλάτι, είναι απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό. Το σώμα μας χρειάζεται 3 γρ. αλάτι ημερησίως (τα 3/5 ενός κουταλιού του γλυκού). Η υπερβολική ποσότητα προκαλεί υπέρταση, αρτηριοσκλήρωση,...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ