ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ
Υλικά για τη γέμιση:
- 1 κιλό πράσα
- 2 κούπες χανιώτικη μυζήθρα ή κάποιο άλλο παρόμοιας υφής και γεύσης τυρί (στην ανάγκη τριμμένη φέτα)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 3-4 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
- 1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- αλάτι
- λίγο λευκό κρασί
- λίγο ελαιόλαδο
Υλικά για το φύλλο:
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι τσικουδιά ή χυμό λεμονιού
- περίπου 1/2 κιλό αλεύρι (η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, να ανοίγει εύκολα με τον πλάστη)
- Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας τα υλικά και την αφήνετε στην άκρη. (Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.)
- Καθαρίζετε και κόβετε τα πράσα (το λευκό μέρος) σε ροδέλες.
- Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε και μπέικον, το ψιλοκόβετε και το σωτάρετε σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι μέχρι να γυαλίσει.
- Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζετε τα πράσα και το κρεμμύδι με το βούτυρο και λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνετε (προσοχή στο αλάτι, ανάλογα με το τυρί). Σβήνετε με λίγο κρασί και αφήνετε το μίγμα να πιει τα υγρά του.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
- Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια και ανοίγετε το φύλλο με τον πλάστη. Ανάλογα με τα γούστα (αλλά και την... επιδεξιότητα) ανοίγετε έξι λεπτά ή δύο πιο χοντρά φύλλα. Τα μισά, πάντως, πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα από το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το τυρί με το αυγό και τα προσθέτετε στα πράσα που έχουν κρυώσει. Και πάλι ανακατεύετε.
- Στρώνετε το/α μεγαλύτερο/α φύλλο/α σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι (και τα τοιχώματα). (Αν χρησιμοποιήσετε περισσότερα του ενός φύλλα για βάση, ανάμεσά τους να βάζετε λίγο λαδάκι με ένα πινέλο). Απλώνετε τη γέμιση (στην οποία έχετε προσθέσει και το μπέικον) πάνω από το φύλλο και γυρνάτε αυτά που περισσεύουν προς τα μέσα, να καλύψουν τη γέμιση. Στρώνετε τα άλλα μισά φύλλα με τον ίδιο τρόπο, αλλά αυτή τη φορά ό,τι περισσεύει το κόβετε στο μέγεθος του ταψιού.
- Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί το φύλλο (περίπου 1 ώρα).
- Είναι πολύ πιθανό να περισσέψει ζύμη από το φύλλο. Μην την πετάξετε (αν είναι ικανή ποσότητα), τυλίξτε τη σε διαφανή μεμβράνη και καταψύξτε.
- Το τυρί και το μπέικον μπαίνουν στην πίτα για να «σπάσουν» τη γλύκα του πράσου. Αν αφαιρεθούν, το αποτέλεσμα θα είναι μια γλυκιά πίτα.
- Φυσικά μπορείτε να μειώσετε το χρόνο και τον κόπο εκτέλεσης αντικαθιστώντας το χειροποίητο με έτοιμο φύλλο. Σε αυτήν την περίπτωση προτιμήστε το χωριάτικο, αν και σαν το χειροποίητο...
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...