ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΚΟΥΡΟΥ ΤΟΥΡΛΟΥ

 

Υλικά (για 1 μέτριο ταψί):
  • 2 φύλλα έτοιμη ζύμη κουρού (Το πακέτο συνήθως έχει 2 φύλλα)
  • 500 γραμ. κολοκυθάκια
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι κατά προτίμηση χοντρό
  • ¼ τυρί φέτα
  • ¼ τυρί γκούντα
  • 5-6 φουντίτσες άνηθο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 250 γραμ. μπέικον
  • 4 αβγά
  • 250 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • λίγο πιπέρι
  • λίγο αλεύρι
  • λίγο βούτυρο
  • 1 κρόκο αβγού
  • σουσάμι
Εκτέλεση:
  • Ξεπαγώνουμε και τα δύο φύλλα κουρού σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
  • Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα ανακατεύουμε καλά με το αλάτι και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν για όση ώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ (λεκανίτσα ή σκεύος που θα μας επιτρέψει να ανακατέψουμε με τα χέρια) και μέσα σε αυτό θρυμματίζουμε τη φέτα, τρίβουμε το γκούντα, ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια και το μπέικον.
  • Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα 4 αβγά και τη κρέμα γάλακτος, πιπερώνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η σειρά του.
  • Βουτυρώνουμε καλά και μετά αλευρώνουμε το ταψί μας. Στρώνουμε το ένα φύλλο με προσοχή να μη διπλώσει. Εγώ το κατάφερα φέρνοντας τούμπα μια κι έξω τη ζελατίνα με το ένα φύλλο πάνω στο ταψί και όχι λίγο λίγο ξεδιπλώνοντάς το, αλλά αυτό είναι θέμα τριβής και φαντασίας.
  • Σφουγκίζουμε καλά καλά στο σουρωτήρι τα κολοκυθάκια να βγάλουν όλα τα ζουμιά τους και τα προσθέτουμε στο μεγάλο μπολ όπου με τα χέρια μας πια ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  • Απλώνουμε το τουρλού στο ταψί μας και το περιχύνουμε με τα χτυπημένα αβγά και τη κρέμα.
  • Κάνουμε το γνωστό πια αεροδυναμικό κόλπο με το δεύτερο φύλλο και καπακώνουμε την πίτα.
  • Τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία την πίτα και τυχόν περισσεύματα ζύμης τα τυλίγουμε μασουράκι ή τα ζουλάμε με το πιρούνι να κολλήσουν σε ριγέ σχεδιάκι.
  • Ανακατεύουμε το κρόκο με μία κουταλιά γλυκού νεράκι και με πινέλο απλώνουμε πάνω στην πίτα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω κάτω) στους 170 βαθμούς περίπου για 30 λεπτά ή έως ότου ροδίσει ικανοποιητικά.
Καλοφάγωτη...

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Τυρόπιτα ταψιού

ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κρέπες

Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα

Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ