ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΛΙΟΠΙΤΤΕΣ (ΛΙΟΨΩΜΑ)

 

Υλικά:
  • 4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι χωριάτικο ή λευκό για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ φλυτζ. τσαγιού αραβοσιτέλαιο
  • 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
  • 1 κοφτό κουτάλι μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ φλυτζ. τσαγιού μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
  • ½ φλυτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο, ξερό, τριμμένο
Εκτέλεση:
  • Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν. Το βάζετε σε ένα μπωλ και κάνετε μια λακούβα στη μέση.
  • Ρίχνετε το λάδι, και τα δύο φλυτζάνια, και ανακατεύετε μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές.
  • Ρίχνετε το νερό λίγο-λίγο και ζυμώνετε μέχρι να γίνει λείο και σφιχτό το ζυμάρι.
  • Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για μία ώρα.
  • Ανοίγετε με πλάστη ένα μακρόστενο φύλλο.
  • Ανακατεύετε το κρεμμύδι, τις ελιές και το δυόσμο και απλώνετε το μείγμα στο φύλλο.
  • Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό.
  • Κόβετε το ρολό κάθετα σε όσες ροδέλες θέλετε (μικρές ή μεγάλες)
  • Ζυμώνετε κάθε ροδέλα ζυμαριού σε μικρό μπαλάκι, το πιέζετε να πάρει σχήμα πίτας και το αλείβετε με λάδι.
  • Ψήνετε για 40-50 λεπτά στους 180 βαθμούς με προθερμασμένο το φούρνο.
Σημείωση:
  • Λίγο παραπάνω αλεύρι πάντα χρειάζεται όταν ανοίγετε το φύλλο.
  • Η διάρκεια του ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το πόσο μεγάλες και παχιές είναι οι πίτες.
  • Η λαμαρίνα που θα ψήσετε να είναι λαδωμένη
  • Τη λαμαρίνα θα τη βάλετε στην πρώτη σχάρα από κάτω.
Σημείωση ChiefChef: Και αυτή και όλες οι συνταγές του Κώστα Σαμαρτζή ( chefbookchefbook), που μας στέλνει (ευχαριστούμε, by the way), προέρχονται από το βιβλίο Λεξικό μαγειρικής - Εκδόσεις: Βιβλιοθήκη του Σεφ που έχουμε παρουσιάσει στο site πριν λίγο καιρό, και που αποτελεί έναν εκ των δύο συγγραφέων του. Αν μάλιστα κοιτάξετε δεξιά, θα βρείτε και κουτάκι για να το παραγγείλετε ταχυδρομικά.

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Τυρόπιτα ταψιού

ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κρέπες

Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα

Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ