Μπακλαβάς

Συνταγή από το GreekCook.gr
Δυσκολία
Μεγάλη
Κατηγορίες
Είδος
26 αρνητικές   Ψήφισε: δε μου άρεσε
Μπακλαβάς http://greekcook.gr/images/recipes/h.jpg 3 55 5

Υλικά (για ταψί Νο.30, στρογγυλό):
  • 1 πακέτο φύλλα Κανάκη (μοβ χρώμα) για μπακλαβά
  • 2 πακέτα βούτυρο (από 250 γραμ. το κάθε ένα) άσπρο γερμανικό ή δανέζικο, χωρίς αλάτι

Υλικά (για τη γέμιση):
  • 250 γραμ. αμύγδαλα (να μην είναι ξασπρισμένα)
  • 250 γραμ. καρύδια
  • 2 κουτ. σούπας κανέλα (σκόνη)
  • 5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
Υλικά (για το σιρόπι):
  • 850-900 γραμ. ζάχαρη (δηλ. ένα πακέτο και κρατάμε λίγο)
  • 2,5 ποτήρια νερό
  • τον χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση:
  • Κόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια λίγα - λίγα στο μίξερ, όχι πολύ μικρά αλλά όχι και πολύ μεγάλα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με την κανέλα και την άχνη.
  • Βάζουμε όλο το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά δηλ στο 1,5 για να λιώσει. Προσοχή δεν πρέπει να κάψει, γιατί θα μαυρίσει το φύλλο στον μπακλαβά. Στην περίπτωση που κάνει πέτσα, την αφαιρούμε προσεκτικά. Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το κατακάθι που αφήνει το βούτυρο.
  • Αλείφουμε με βούτυρο το ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα σταυρωτά χωρίς να τα βουτυρώσουμε.
  • Στρώνουμε λίγη από την γέμιση και βάζουμε άλλο ένα φύλλο, λίγη γέμιση, άλλο ένα φύλλο κλπ. μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
  • Γυρίζουμε όλα τα φύλλα που περισσεύουν από πάνω.
  • Διπλώνουμε ένα φύλλο στα τέσσερα και το βάζουμε στο κενό που υπάρχει από τα φύλλα που γυρίσαμε.
  • Συνεχίζουμε και βάζουμε από πάνω όσα φύλλα μας έμειναν γυρίζοντας από μέσα τις άκρες που περισσεύουν.
  • Κόβουμε σε κάθετες γραμμές -πρέπει να κοπεί μέχρι κάτω χωρίς να σέρνουμε το μαχαίρι.
  • Ρίχνουμε όλο το βούτυρο στις γραμμές, γύρω - γύρω στο ταψί και πάνω στον μπακλαβά. Χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι για να μη ρίξουμε και το κατακάθι.
  • Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Βάζουμε την ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα στο μάτι να βράσει για 10 λεπτά.
  • Μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.
  • Όταν βγει ο μπακλαβάς, τον σιροπιάζουμε.



Developed by Sidebar | Photos | About