από papatrehas

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΙΜΑΔΕΣ
Ο ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑ

 

Η γεύση του είναι υπέροχη, είναι πιο πλούσιος σε υλικά (μπαχάρια) και διαφέρει στον τρόπο παρασκευής από άλλες συνταγές. Το υλικά που σας δίνω είναι για ένα μέτριο πυρέξ, για μεγαλύτερο ή μικρότερο αυξομειώστε ανάλογα.

Υλικά:
  • ½ κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 μέτριες πατάτες κομμένες ροδέλες πάχους ενός πόντου (περίπου)
  • 4 κολοκύθια κομμένα κατά μήκος
  • 4 μελιτζάνες κομμένες κατά μήκος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα ή σάλτσα πελτέ
  • 10 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο αν είναι καλοκαίρι ή ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αν είναι χειμώνας
  • 200 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κουτί σκόνη μπεσαμέλ
  • 1 λιτρο γάλα φρέσκο η εβαπορέ αραιωμένο
  • λάδι
  • ξύδι
  • αλάτι
  • ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας
  • πιπέρι
  • κανέλα τριμμένη
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ελάχιστο γαρίφαλο
Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα λεκανάκι νερό μαζί με ένα κρασοπότηρο ξύδι και βυθίζουμε μέσα της μελιτζάνες για να ξεπικρίσουν - πάνω από μια ώρα. Για να μην επιπλέουν βάλτε από πάνω τους ένα πιάτο με ένα βάρος.

Σε ένα άλλο λεκανάκι βάλτε τα κομμένα κολοκύθια, αλατίστε τα και αφήστε τα στο ψυγείο πάνω από 30ʼ.

Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και στην συνέχεια τον κιμά, μετά ρίχνουμε τα ντοματάκια, το μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο, πιπέρι, αλάτι, ζάχαρη και ένα ποτήρι ζεστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα μισά υγρά - 8ʼ περίπου (ανάλογα με την ένταση της φωτιάς).

Σε ένα τηγάνι με λάδι φοβερίζουμε τις πατάτες, απλώς να πάρουν λίγο χρώμα και στην συνέχεια τις στρώνουμε στο Πυρέξ.

Στο ίδιο λάδι κάνουμε και τα κολοκύθια, αφού πρώτα τα στραγγίσουμε από το νερό που θα έχουν βγάλει, και μετά τα στρώνουμε στο πυρέξ πάνω από τις πατάτες. Με την βοήθεια ενός κουταλιού βάζουμε από πάνω τον μισό κιμά.

Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες σφίγγοντας καλά μέσα στην χούφτα μας για να φύγουν τα υγρά όλα και στην συνέχεια τις περνάμε και αυτές από το τηγάνι και τις στρώνουμε στο πυρέξ. Από πάνω ρίχνουμε τον υπόλοιπο κιμά μαζί με την σάλτσα του.

Το λάδι που περίσσεψε από το τηγάνι δεν το χρησιμοποιούμε.

Στην συνέχεια σε ένα μίξερ χτυπάμε το γάλα με την σκόνη μπεσαμέλ, όταν αρχίσει να σφίγγει ρίξτε την παρμεζάνα και ελάχιστο μοσκοκάρυδο, συνεχίστε για λίγα δευτερόλεπτα το χτύπημα - τη θέλουμε ρευστή (αν σας σφίξει προσθέστε γάλα). Τη στρώνουμε και αυτή στο πυρέξ και το βάζουμε στο φούρνο για 45ʼ στους 150 ή μέχρι να ροδίσει καλά η κρούστα της μπεσαμέλ.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τον μουσακά να κρυώσει λίγο, στην συνέχεια τον κόβουμε σε μερίδες και με την βοήθεια μιας σέσουλας, προσέχοντας μην τον διαλύσουμε, τον τοποθετούμε στο πιάτο και το προσφέρουμε.

Τον συνοδεύω με τυρί φέτα η τυροκαυτερή σαλάτα.

Μια παγωμένη μπύρα ή μια Δεμέστιχα παγωμένη ταιριάζει όπως πρέπει.

Θετικά: πεντανόστιμο πιάτο και χορταστικό, τρώγεται γρήγορα και δίνει πολλά εύσημα σε αυτήν ή αυτόν που το μαγείρεψε.

Αρνητικά: χρονοβόρο, κανονικά έπρεπε να το λένε μαγείρισσα μπαλτή, δαπανηρό, αφήνει στην κουζίνα πολλά σκεύη για πλύσιμο.

Καλή επιτυχία!

ΚΙΜΑΔΕΣ

Στρούντελ Λαχμαντσούν

Υλικά (Για το λαχμαντσούν): 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο 500 γραμ. κιμά χοιρινό 1,5 κονσέρβας κονκασέ ή ακόμα καλύτερα ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα (για όσους έχουν την ευτυχία να μαγειρεύουν στην...

ΚΙΜΑΔΕΣ

Πικάντικοι κεφτέδες με σάλτσα δυόσμου

Υλικά (για τους κεφτέδες): 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (εναλλακτικά αρνίσιο) 2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες 1 κρεμμύδι τριμμένο 2 μικρές σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετούλες μερικά...

ΚΙΜΑΔΕΣ

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα

Υλικά : μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδο 1 ματσάκι μαιντανό φρυγανιά τριμμένη 1 αβγό λίγο λάδι λίγο κρασί κόκκινο ή ξύδι κύμινο, ρίγανη, πιπέρι μαύρο, αλάτι, λίγο μπαχάρι...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ