ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΡΥΖΙ ΜΕ ΓΑΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 

Υλικά:
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο (όχι light, όχι κονσέρβες)
  • 2 ½ κούπες ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα)
  • 8-9 λεπτές φέτες βούτυρο αγελαδινό
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε το ρύζι σ’ ένα τρυπητό και το ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό.
  • Στραγγίζουμε καλά και το αδειάζουμε σε ταψί*
  • Από πάνω χύνουμε το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρώς
  • Σκορπίζουμε σε διάφορα σημεία του ταψιού το βούτυρο σε λεπτές φετούλες και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 C για 45-60 λεπτά
    Προσοχή: Δεν ανακατεύουμε και δεν τρυπάμε την κρούστα που δημιουργείται στην επιφάνεια. Όταν κρούστα ξεραθεί και πάρει ένα σκούρο καφετί χρώμα το ρύζι είναι έτοιμο
  • Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για καμιά ώρα. Είναι πιο νόστιμο χλιαρό
  • Συνοδεύει κρέατα ψητά και μαγειρευτά, κοτόπουλο, καθώς και λαδερά φαγητά φούρνου ή κατσαρόλας (φασολάκια, μπάμιες, ιμάμ κ.τ.λ.)
* Στην Αίγυπτο παλαιότερα οι χωρικοί έψηναν αυτό το ρύζι με βουβαλίσιο γάλα, σε πήλινες κανάτες με μικρό στόμιο τις οποίες παράχωναν σε ζεστή στάχτη. Με τον τρόπο αυτό το ρύζι ψηνόταν αργά και το γάλα δημιουργούσε ένα χοντρό στρώμα πάχους στο στόμιο του σκεύους. Για ευνόητους λόγους, η παραπάνω εκδοχή αποτελεί μια πιο σύγχρονη παραλλαγή για την οποία, μετά από δεκάδες φορές που έχω ετοιμάσει το ρύζι αυτό, μπορώ να κάνω κάποιες παρατηρήσεις:
1. Σε γενικές γραμμές όσο πιο ρηχό και ανοιχτό είναι το ταψί τόσο πιο λεπτή γίνεται η κρούστα στην επιφάνεια και τόσο πιο ξεροψημένο το ρύζι κοντά σ’ αυτή. Όσο πιο κλειστό και ψηλό το ταψί, τόσο πιο παχιά γίνεται η κρούστα και πιο ζουμερό το ρύζι. Εγώ προσωπικά προτιμώ το δεύτερο τρόπο και χρησιμοποιώ ένα στρογγυλό και ψηλό πυρέξ
2. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και πιο σπυρωτά ρύζια, το καρολίνα όμως απορροφά καλύτερα το γάλα και γίνεται πιο νόστιμο
3. Το ρύζι αυτό νοστιμίζει όσο κρυώνει
4. Αν παραλείψουμε το πιπέρι, είναι ένα πολύ καλό συνοδευτικό πιάτο και για μικρούς καλοφαγάδες. Η μικρή μου (18 μηνών) τρελαίνεται γι’ αυτό. Μπορεί να φάει ένα ολόκληρο πιάτο μαζί με το μπιφτέκι της και απίστευτες ποσότητες μόνη της με τα χέρια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Γεμιστά με ρύζι

Υλικά για 4 άτομα 4 ντομάτες μεγάλες, σφιχτές και ώριμες 4 κολοκύθια 4 πιπεριές φλάσκες (ή 4 μελιτζάνες φλάσκες) 1 ματσάκι μαϊντανό 8 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα (υπολογίστε 1 φλυτζανάκι ρύζι...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας

Υλικά (για 4 άτομα) 1/3 κούπας λάδι ή βούτυρο 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί 1/2 κούπα ζωμού κότας 1/2 κούπα μουστάρδα ντιζόν 1/4 κρέμα γάλακτος 1 κουταλάκι κορν φλάουρ...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Αρνάκι γιαχνί

Εχουμε και λέμε (για 4 άτομα): Τσιγαρίζετε στην κατσαρόλα δυο μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 1-2 σκελίδες σκόρδο (σε ελαιόλαδο παρακαλώ, οχι σπορέλαια και μαργαρίνες!), και ρίχνετε απο πάνω μισό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ