Σάμαλι παραδοσιακό

Συνταγή από το GreekCook.gr
Δυσκολία
Μικρή
Είδος
60 αρνητικές   Ψήφισε: δε μου άρεσε
Σάμαλι παραδοσιακό http://greekcook.gr/images/recipes/h.jpg 3 106 5

Υλικά: (για ταψί διαμέτρου 36 εκ.)
  • 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 750γρ. γιαούρτι ολόπαχο
  • 1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 1 κουτ.γλυκού μπέικιν ανακατεμένο με
  • 1 κουτ.γλυκού σόδα σκόνη
Για το σιρόπι και το γαρνίρισμα:
  • 3/4 κιλού ζάχαρη
  • 4 φλυτζάνια νερό
  • 1 κουτ.σούπας γλυκόζη (για να μη ζαχαρώνει)
  • λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • χυμό 1/2 λεμονιού
  • αμύγδαλα σε φετάκια (χωρίς φλούδι)
Εκτέλεση:
  • Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι,τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν και τη σόδα (διαλυμένη σε ένα φλυτζανάκι νερό πριν) με ένα μεταλλικό κουτάλι.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε ξανά καλά.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί (διαμέτρου 36 εκ.) και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Δεν βάζουμε όλο το βούτυρο, κρατάμε και για μετά.
  • Ισιώνουμε με μιά σπάτουλα την επιφάνεια του γλυκού και αφήνουμε 1 ώρα έξω από το φούρνο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40' περίπου. Κοιτάμε να χρυσοροδίσει από πάνω.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη και τη μαστίχα για λίγα λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.
  • Άμα βγει το σάμαλι ζεστό από το φούρνο, το χαράζουμε ελαφρά από πάνω σε κομμάτια με ένα μαχαίρι που βυθίζουμε σε ζεστό νερό συχνά και μετά περιχύνουμε πρώτα με το βούτυρο που φυλάξαμε και μετά με το σιρόπι. Αφήνουμε να ποτίσει καλά το σιρόπι και καλύτερα να το κόψουμε την επόμενη μέρα.
  • Από πάνω πασπαλίζουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα.
Καλή επιτυχία!
Αγγέλα η Σαλονικιά.
Σημείωση: Είναι από τις λίγες συνταγές που δίνω χωρίς να τη φτιάξω πρώτα, αλλά μού φαίνεται καλή και σωστή. Φτιάξτε τη, θα τη φτιάξω κι εγώ και θα συζητήσουμε τυχόν διορθώσεις!
Τελικά, την έφτιαξα για το Πάσχα, και έκανα κάτι ψιλο-διορθώσεις στη συνταγή. Έγινε πολύ νόστιμη!Ίσως ακόμη λίγο σιρόπι θα το "έπαιρνε".



Developed by Sidebar | Photos | About