ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

 

Υλικά:

Για τη ζύμη:
  • 150 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 1 χτυπημένο αυγό
  • 300 γρ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. νερό
Δυσκολία
μικρή
Κατηγορίες
Είδος
Για τη γέμιση:
  • 3 λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 3 μέτρια αυγά
  • 250 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τη ζύμη, κοσκινίζοντας το αλεύρι με το αλάτι. Ανοίγετε στο κέντρο μια λακούβα. Βάζετε ολόγυρα το βούτυρο, στο κέντρο το αυγό και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Ζυμώνετε και αν χρειάζεται προσθέτετε και το νερό. Μην παραδουλέψετε τη ζύμη. Την κάνετε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για μία ώρα.

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγετε σε δίσκο, τέτοιου μεγέθους, ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας 24 εκ. Βουτυρώνετε την ταρτιέρα και την καλύπτετε με την ζύμη.

Λιώνετε το βούτυρο για τη γέμιση. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη, δυνατά για 2 λεπτά. Προσθέτετε το βούτυρο λίγο - λίγο, το χυμό των λεμονιών και το ξύσμα. Αδειάζετε το μείγμα στην ταρτιέρα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 35 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο και όταν κρυώσει λίγο ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Σερβίρετε την τάρτα πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη ή σαντυγί ή σκέτη.

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ