ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ-ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙΑ

 

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ-ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙΑ

Υλικά: (για 12 τυροπιτάκια)
Για τη ζύμη:

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αβγό + 2 κρόκοι
  • 6 κουταλιές σούπας γάλα (φρέσκο ή εβαπορέ)
  • 30 γρ.μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι μαγιά σκόνη
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
  • 1/2 κουταλακι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 150 γρ. τυρί φέτα
  • 4 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ
  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • βούτυρο για τη φόρμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για τη ζύμη:

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε στον πάγκο εργασίας σα βουναλάκι. Στη μέση ανοίγουμε μια λακούβα και βάζουμε μέσα το αλάτι, τα αβγά,το βούτυρο και τη μαγιά λιωμένη στο χλιαρό γάλα.
  • Ζυμώνουμε έως ότου γίνει μια μαλακή ζύμη. Τυλίγουμε σε πετσέτα και αφήνουμε για μία ώρα σε ζεστό μέρος (όχι φούρνο) π.χ.ντουλάπι.

Για τη γέμιση:

  • Σε ένα μπωλ λιωνουμε το τυρί με πηρούνι, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι,το βούτυρο πολύ μαλακό, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.
  • Παίρνουμε τη ζύμη, την ξαναζυμώνουμε και με ένα πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο λεπτό, τετράγωνο με πλευρά περίπου 55-60 εκατοστά. Απλώνουμε το μίγμα του τυριού πάνω στο φύλλο, αφήνοντας στις άκρες 2 εκατοστά ελεύθερα. Τυλίγουμε σε ρολό, όχι και πολύ σφιχτά. Κόβουμε κυλινδράκια πάχους 4-5 εκατοστών.
    Δίνουμε το σχήμα τριαντάφυλλου ώς εξής:Κρατώντας με το ένα χέρι μας το σημείο που ενώνεται το φύλλο,με το άλλο χέρι ανοίγουμε προς τα έξω απαλά τους δυο εξωτερικούς κύκλους ελαφρά και σφίγγουμε στο κέντρο.
  • Αλείφουμε με βούτυρο μια φόρμα ή ένα ταψάκι στρογγυλό και αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια-τριανταφυλλάκια σε μικρή απόσταση το ένα απ'το άλλο.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με πετσέτα και αφήνουμε πάλι για μία ώρα να φουσκώσουν.
  • Βάζουμε έπειτα το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά. Σερβίρονται χλιαρά.

Καλή σας όρεξη!

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Τυρόπιτα ταψιού

ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κρέπες

Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα

Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ