ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΑΝΩΓΕΙΑΝΗ ΑΜΑΡΤΙΑ
Υλικά:
- κατσίκα ή
τράγο μεγάλο σε ηλικία (εμείς στην Κρήτη
το λέμε "παλιό"), ανάλογα με την ποσότητα των ατόμων που θα
συνεστιαστείτε.
- μακαρόνια χοντρά (Νο 6,7) (η
ποσότητα εξαρτάται πάλι από το πόσους θα ταΐσετε αλλά και από πόσο
τρώνε. Εγώ, με την αδερφή μου, ας πούμε, τρώμε ένα πακέτο
μακαρόνια οι δυο μας από αυτό το φαγητάκι.
- μπόλικο κρητικό, αλμυρό, ξερό
ανθότυρο (στην Αθήνα κάτι παρόμοιο, το
πουλούσαν στα σούπερ μάρκετ με την επωνυμία
μυζήθρα, αλλά εμείς εδώ το λέμε
ανθότυρο. Όσοι έχουν φάει, αναγνωρίζουν τη διαφορά. Τέρμα τα
σχόλια. Όποιος δεν έχει φάει δεν ξέρει και δεν πρέπει να
μιλάει).
Εκτέλεση:
- Βράζουμε το κρέας σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει (χωρίς να
προσθέσουμε αλάτι) και να τρώγεται με τα ανθρώπινα δόντια και όχι με
κοπτήρες αρπακτικών. Αν δεν βράσει αρκετά, είναι πάρα πολύ
σκληρό.
- Περνάμε από σίτα το ζωμό στον οποίο έχει βράσει το κρέας μας,
για να αφαιρεθούν τυχόν κοκαλάκια κτλ.
- Βάζουμε το ζωμό πίσω στο μάτι και όταν βράσει, προσθέτουμε
αλάτι και βράζουμε τα μακαρόνια μέσα χωρίς νερό, μόνο στο
υπέροχο αυτό αλλά σούπερ παχυντκό ζουμάκι.
- Βάζουμε τα μακαρόνια στα πιάτα. Τα φουλάρουμε στο τυράκι.
Ρίχνουμε, αν θέλουμε, πιπέρι και πάνω πάνω προσθέτουμε 1-2-3 κτλ.
κουταλιές από το ζουμάκι της κατσαρόλας όπου έβρασαν τα
μακαρονάκια. Το κρέας, αν θέλουμε, το σερβίρουμε μαζί, αλλιώς
χωριστά.
Αρνάκι με χυλοπίτες
Μερίδες: 4 έως 6 Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες Υλικά: 1/3 κούπας λάδι 2 κιλά αρνί χωρίς κόκαλα και πέτσα, σε κύβους ½ κούπα τριμμένο κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο...
Κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
Υλικά 1 κιλό κόκκινες πιπεριές 2-3 σκελίδες σκόρδο αλάτι ξύδι λάδι Εκτέλεση Βράζετε το νερό και ρίχνετε μέσα τις κόκκινες πιπεριές (αφού τις έχετε πλύνει πρώτα). Τις αφήνετε 10 λεπτά να βράσουν....
Κεφτεδάκια του ΟΥΖΟΥ
500 γραμ. κρέας κιμά (κατά προτίμηση κομμένος με μαχαίρια) 1 μέτριο κρεμμύδι αλατισμένο στην άκρη 1 αβγό 3 φέτες ψωμί βρεγμένες με χλιαρό νερό και ούζο αλάτι κίμινο πιπέρι ρίγανη μπαχάρι 50 CC ΟΥΖΟ...