ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΕΛΑΙΟΨΩΜΑ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ...)
Υλικά:
- 3 κούπες νερό (χλιαρό)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 4 κουταλιές σούπας γάλα
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (για τη ζύμη- εγώ βάζω περισσότερο)
- 1 φλιτζανάκι καφέ (ελληνικού) ελαιόλαδο (για άλειμμα)
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- ρίγανη
- αλάτι
- 2 κούπες ελιές (μισές πράσινες- μισές καλαμών χωρίς τα κουκούτσια ψιλοκομμένες)
- αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 κιλό)
Εκτέλεση:
Η γιαγιά μου με τον ίδιο τρόπο έφτιαχνε και τυρόψωμο (φτελιά) αφαιρούμε φυσικά τις ελιές και βάζουμε ½ κιλό φέτα κομμένη σε χοντρά κομμάτια. Ακόμη η γιαγιά μου το έβαζε σε ταψί και το έκοβε μπακλαβωτά. Ποτέ δεν πρόλαβα να πάρω δεύτερο κομμάτι!
- Βάζουμε στο φούρνο το λάδι, το γάλα, τη μαγιά (όπως είναι στο φακελάκι), το μέλι και το αλεύρι (στο πακέτο, για να μην πλένουμε και πιάτα!) στους 50 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 5 λεπτά ώστε να ζεσταθούν όλα. Γενικότερα προσπαθούμε να έχουμε ένα ζεστό περιβάλλον.
- Σε μια μεγάλη λεκάνη αναμειγνύουμε το νερό με το γάλα, το λάδι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ρίγανη. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι και μόλις γίνει χυλός ρίχνουμε και τις ελιές. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Ζυμώνουμε καλά και φτιάχνουμε τα λιόψωμά μας.
- Τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα (ή σε λαδωμένα ταψάκια) και τα βάζουμε στο φούρνο στον αέρα (στους 50 βαθμούς Κελσίου) μέχρι να φουσκώσουν. Στη συνέχεια τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε στους 150 βαθμούς αρχικά (για 15 λεπτά) και στη συνέχεια στους 200 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν).
Η γιαγιά μου με τον ίδιο τρόπο έφτιαχνε και τυρόψωμο (φτελιά) αφαιρούμε φυσικά τις ελιές και βάζουμε ½ κιλό φέτα κομμένη σε χοντρά κομμάτια. Ακόμη η γιαγιά μου το έβαζε σε ταψί και το έκοβε μπακλαβωτά. Ποτέ δεν πρόλαβα να πάρω δεύτερο κομμάτι!
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...