ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΛΙΟΠΙΤΤΕΣ (ΛΙΟΨΩΜΑ)
Υλικά:
- 4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι χωριάτικο ή λευκό για όλες τις χρήσεις
- ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- ½ φλυτζ. τσαγιού αραβοσιτέλαιο
- 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
- 1 κοφτό κουτάλι μπέικιν πάουντερ
- 1 ½ φλυτζ. τσαγιού μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
- ½ φλυτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμο, ξερό, τριμμένο
Εκτέλεση:
- Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν. Το βάζετε σε ένα μπωλ και κάνετε μια λακούβα στη μέση.
- Ρίχνετε το λάδι, και τα δύο φλυτζάνια, και ανακατεύετε μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές.
- Ρίχνετε το νερό λίγο-λίγο και ζυμώνετε μέχρι να γίνει λείο και σφιχτό το ζυμάρι.
- Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για μία ώρα.
- Ανοίγετε με πλάστη ένα μακρόστενο φύλλο.
- Ανακατεύετε το κρεμμύδι, τις ελιές και το δυόσμο και απλώνετε το μείγμα στο φύλλο.
- Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό.
- Κόβετε το ρολό κάθετα σε όσες ροδέλες θέλετε (μικρές ή μεγάλες)
- Ζυμώνετε κάθε ροδέλα ζυμαριού σε μικρό μπαλάκι, το πιέζετε να πάρει σχήμα πίτας και το αλείβετε με λάδι.
- Ψήνετε για 40-50 λεπτά στους 180 βαθμούς με προθερμασμένο το φούρνο.
- Λίγο παραπάνω αλεύρι πάντα χρειάζεται όταν ανοίγετε το φύλλο.
- Η διάρκεια του ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το πόσο μεγάλες και παχιές είναι οι πίτες.
- Η λαμαρίνα που θα ψήσετε να είναι λαδωμένη
- Τη λαμαρίνα θα τη βάλετε στην πρώτη σχάρα από κάτω.
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...