από papatrehas

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΟΣΠΡΙΑ
ΦΑΣΟΛΙΑ ΞΕΡΑ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑ

 

Η συνταγή είναι φερμένη από την γιαγιά μου που ήταν πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη. Tην έλεγε "πιάζ" και ποτέ δεν έμαθα τι σημαίνει αυτή η λέξη. Υλικά για 6 μερίδες:
  • 500 γρ φασόλια (1 φακελάκι) μέτρια
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε φέτες (μισοφέγγαρο)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό μέτρια κομμένο χωρίς κοτσάνια
  • λίγες ελιές κατά προτίμηση πράσινες τσακιστές (και καλαμών δεν χαλάει)
  • 2-3 λεμόνια στημένα
  • ελάχιστη ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
Εκτέλεση:

Από το βράδυ, σε ένα σκεύος γεμάτο με νερό, βάζουμε τα φασόλια, ύστερα ρίχνουμε στο νερό λίγο λάδι, τόσο όσο να απλωθεί κηλίδα και να μην αναπνέει το νερό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε.

Την επόμενη μέρα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό στην φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει τοποθετούμε άλλη μια κατσαρόλα στην φωτιά.

Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό της δεύτερης, σουρώνουμε τα φασόλια και τα ρίχνουμε μέσα της για να συνεχιστεί το βράσιμο. Τα αφήνουμε μέχρι να βράσουν καλά, όχι να λιώσουν ή να χυλώσουν. Λίγα λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε και το αλάτι. Μετά ξανάσουρώνουμε - σκοπός μας είναι να αλλάξουμε το νερό βρασίματος χωρίς να σταματήσει ο βρασμός.

Με αυτό τον τρόπο τα φασόλια θα είναι αθόρυβα, απαλλαγμένα από τις γνωστές παρενέργειες και θα στέκονται ένα-ένα.

Σε ένα μπολ με λίγο νερό και αλάτι βάζουμε τα κομμένα κρεμμύδια και τα τρίβουμε με το χέρι μας για λίγα λεπτά για να φύγει η σπιρτάδα. Τέλος τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τον μαϊντανό.

Σερβίρισμα:

Σε ένα πιάτο βάζουμε την επιθυμητή ποσότητα φασολιών, ρίχνουμε ελάχιστη ρίγανη, γαρνίρουμε με το κρεμμύδι και το μαϊντανό, περιχύνουμε λίγο χυμό από τα λεμόνια, λίγο ελαιόλαδο (μια κουταλιά της σούπας 5 ml ανά μερίδα) και μερικές ελιές.

Το συνοδεύουμε με τυρί φέτα πασπαλισμένη με λίγο λάδι και πιπέρι.

Μπορούμε σε περίπτωση νηστείας, να παραλείψουμε το ελαιόλαδο. Τότε συνοδεύετε με τουρσί ή με χαλβά βανίλια που επάνω του έχουμε βάλει μερικές σταγόνες λεμόνι και λίγο κανέλα αλεσμένη.

Οι μερακλήδες θα το εκτιμήσουν δεόντως, κατεβάζει πολύ κρασί.

Μπορούμε να το παρουσιάσουμε σαν πρώτο πιάτο, σαν κρύο πιάτο, ορεκτικό, και σαν σαλάτα.

Καλά μαγειρέματα.

ΟΣΠΡΙΑ

Αφρικάνικες Φακές

Υλικά: 1 πακέτο φακές (τις καθαρίζετε εννοείται από τυχόν ξένα σώματα) 3 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες) 2 κρεμμύδια (κομμένα σε μέτρια κομμάτια) ½ κιλό μπέικον ή περισσότερο για εντονότερη γεύση...

ΟΣΠΡΙΑ

Φακές Μουτζέντρα

Υλικά (για 4 άτομα): 3 κούπες φακές καθαρισμενες και πλυμένες 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ ρύζι για πιλάφι 1-2 κρεμμύδια ξερά, ελαιόλαδο για τηγάνισμα Εκτέλεση: Βράζετε τις φακές για 20 περίπου...

ΟΣΠΡΙΑ

Φακόρυζο (Παραδοσιακό Δωδεκανήσου)

Υλικά: 3 φλ. φακές 1 φλ. ρύζι ½ φλ. παρθένο ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ψιλ/νο αλάτι, πιπέρι λίγο μαϊντανό ψιλ/νο Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Τις βράζουμε και μόλις μαλακώσουν τις...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ