από ntantia

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΨΑΡΙΚΑ
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΛΕΥΚΑ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

 

Υλικά:
  • 1 κιλό καλαμαράκια μέτριου μεγέθους
  • 200 γρ. τριμμένη φέτα
  • 150 γρ. μυζήθρα ή μανούρι, λιωμένο με πιρούνι
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 καυτερή κόκκινη πιπερίτσα ψιλοκομμένη
  • 1 ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης
  • 3 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
  • 1/2 φλ. ντοματοχυμός
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • λάδι (1/2 φλ. του τσαγιού και λίγο επιπλέον για το ψήσιμο)
  • αλάτι
  • πιπέρι σε κόκκους
Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και πλένετε τα καλαμαράκια. Τα στραγγίζετε καλά και ψιλοκόβετε με το ψαλίδι τα κεφάλια τους.

Σʼ ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σωτάρετε το κρεμμύδι με τα ψιλοκομμένα κεφάλια των καλαμαριών. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις φρέσκιες πολτοποιημένες ντομάτες, την καυτερή πιπεριά και την πιπεριά Φλωρίνης. Ψήνετε για 5ʼ.

Κατεβάζετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει το μείγμα προσθέτετε τα τυριά, αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Γεμίζετε τα καλαμάρια και τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα.

Τα αραδιάζετε σʼ ένα ταψί και τα περιχύνετε με το χυμό ντομάτας και λίγο λάδι. Πασπαλίζετε με κόκκους πιπεριού και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 35ʼ-40ʼ, στους 180 βαθμούς. (Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρείτε προς το τέλος του ψησίματος).

Σερβίρονται κρύα ή ζεστά.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

ΨΑΡΙΚΑ

Μπακαλιάρος με κόκκινη σκορδαλιά

Υλικά: 1 κιλό παστό μπακαλιάρο 4-5 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο) 4 σκελίδες σκόρδο 200 γραμμάρια λάδι 2-3 κουταλιές ξίδι 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλατοπίπερο...

ΨΑΡΙΚΑ

Μπαρμπούνια με σάλτσα ντομάτας

Υλικά 8 μεγάλα μπαρμπούνια 6 κουταλιές ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές αλεύρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο (κοπανισμένες) 400 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες...

ΨΑΡΙΚΑ

Πώς καταψύχονται τα ψάρια

Τα ψάρια και τα όστρακα πρέπει να καταψυχθούν μέσα σε ένα 24ωρο από την ώρα που πιάστηκαν. Γι'αυτό και δεν καταψύχουμε "φρέσκα" ψάρια που πήραμε από το ιχθυοπωλείο. Μόνο αληθινά φρέσκα ψάρια, λοιπόν,...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ