από
marina4food
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥ
Υλικά:
Υλικά για το φύλλο:
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές λάδι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. αλάτι
- 250 ml χλιαρό νερό (1 κούπα περίπου)
Υλικά για τη γέμιση
Για το φύλλο:
Σε ένα μεγάλο μπωλ, κοσκινίζουμε το αλεύρι μας και ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση. Προσθέτουμε το λάδι, το μπέικιν, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε ενώ προσθέτουμε και όσο επιπλέον νερό χρειαστούμε έτσι ώστε να γίνει η ζύμη μας λεία.
Ανάλογα με τα φύλλα που θα ανοίξουμε, τη χωρίζουμε σε κομμάτια. Εγώ ανοίγω γύρω στα 6 πολύ λεπτά φύλλα.
Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 1 1/2 ώρα.
Ανοίγουμε τα κομμάτια με μια λεπτή βέργα αφού έχουμε αλευρώσει την επιφάνεια.
Για τη γέμιση:
Βράζουμε τα στήθη κοτόπουλου και τα θρυμματίζουμε.
Τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι με το σκόρδο και στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά, μετά προσθέτουμε το κοτόπουλο και τσιγαρίζουμε για άλλα 2 λεπτά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα καρύδας και το κάρυ.
Αφήνουμε τα υλικά να ψηθούν για περίπου 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Στο τέλος βάζουμε φρέσκο πιπεράκι και αλάτι.
Πριν βάλουμε την γέμιση στο ταψί με το φύλλο μας, την έχουμε αφήσει να κρυώσει τελείως.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας, τοποθετούμε τα 3 φύλλα, μετά τη γέμισή μας και τα άλλα 3 φύλλα.
Πασαλείβουμε με αυγό την επιφάνεια του φύλλου και ψήνουμε την κοτόπιτά μας στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
tips:
Μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα και ένα κύβο κοτόπουλο. Θα δώσει έξτρα νοστιμιά στη γέμιση. Προσέξτε το αλάτι. Αν βάλετε κύβο μην προσθέσετε πολύ αλάτι.
- 2 μέτρια στήθη κοτόπουλου
- 10 φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 αυγό
- 1/2 κουτί κρέμα γάλακτος
- 1 κουτί γάλα καρύδας
- 5 γεμάτες κουταλιές κάρυ
- φρέσκο πιπέρι
- αλάτι
Για το φύλλο:
Σε ένα μεγάλο μπωλ, κοσκινίζουμε το αλεύρι μας και ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση. Προσθέτουμε το λάδι, το μπέικιν, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε ενώ προσθέτουμε και όσο επιπλέον νερό χρειαστούμε έτσι ώστε να γίνει η ζύμη μας λεία.
Ανάλογα με τα φύλλα που θα ανοίξουμε, τη χωρίζουμε σε κομμάτια. Εγώ ανοίγω γύρω στα 6 πολύ λεπτά φύλλα.
Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 1 1/2 ώρα.
Ανοίγουμε τα κομμάτια με μια λεπτή βέργα αφού έχουμε αλευρώσει την επιφάνεια.
Για τη γέμιση:
Βράζουμε τα στήθη κοτόπουλου και τα θρυμματίζουμε.
Τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι με το σκόρδο και στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά, μετά προσθέτουμε το κοτόπουλο και τσιγαρίζουμε για άλλα 2 λεπτά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα καρύδας και το κάρυ.
Αφήνουμε τα υλικά να ψηθούν για περίπου 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Στο τέλος βάζουμε φρέσκο πιπεράκι και αλάτι.
Πριν βάλουμε την γέμιση στο ταψί με το φύλλο μας, την έχουμε αφήσει να κρυώσει τελείως.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας, τοποθετούμε τα 3 φύλλα, μετά τη γέμισή μας και τα άλλα 3 φύλλα.
Πασαλείβουμε με αυγό την επιφάνεια του φύλλου και ψήνουμε την κοτόπιτά μας στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
tips:
Μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα και ένα κύβο κοτόπουλο. Θα δώσει έξτρα νοστιμιά στη γέμιση. Προσέξτε το αλάτι. Αν βάλετε κύβο μην προσθέσετε πολύ αλάτι.
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...