από
ngoudas
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Υλικά:
- 4 τεμάχια κοτόπουλο άπαχο-πλυμένα και στεγνωμένα με χαρτί κουζίνας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο στον πολυ-κόφτη
- 1 μέτρια ώριμη τομάτα πολτοποιημένη στον πολυ-κόφτη
- 1 κύβος ζωμός κότας
- 2 κουταλιές του γλυκού τοματοπολτός
- ½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι του κρασιού ζεστό νερό
- 1 πρέζα ζάχαρη
- φλυκιά πάπρικα και φρέσκο-τριμμένο μαύρο πιπέρι κατ' εκτίμηση
Εκτέλεση:
Στο ποτήρι με το ζεστό νερό διαλύουμε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη, τον κύβο ζωμού και προσθέτουμε την πάπρικα και το μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, έως ότου το μίγμα γίνει κατά το μάλλον ομογενές.
Κατόπιν το προσθέτουμε στο δοχείου του πολυ-κόφτη με την πολτοποιημένη φρέσκια τομάτα και το δουλεύουμε με το μηχάνημα για λίγα δευτερόλεπτα, έως ότου ομογενοποιηθεί.
Βάζουμε τη χύτρα ταχύτητος στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Όταν κάψει, τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο και το βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Προσθέτουμε το χοντροκομμένο κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυλό με τα υπόλοιπα υλικά που ετοιμάσαμε προηγουμένως και τα αφήνουμε να πάρουν μια ελαφριά βράση χωρίς το καπάκι της κατσαρόλας.
Έπειτα προσθέτουμε και το ήδη τσιγαρισμένο κοτόπουλο, κλείνουμε τη χύτρα και το αφήνουμε να βράσει για οκτώ (8) λεπτά.
Εάν όταν ανοιχτεί η χύτρα η σάλτσα είναι πολύ αραιά, συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι, έως ότου αποκτήσει το επιθυμητό ιξώδες. Παράλληλα ρίχνουμε και μία κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελάδας πράγμα πού βελτιώνει τη γεύση και επιταχύνει το πήξιμο της σάλτσας.
Σερβίρισμα:
Σερβίρεται με φρεσκο-τηγανισμένες πατάτες πασπαλισμένες με καυτερό κόκκινο πιπέρι και πλαισιώνεται με κόκκινο ξηρό κρασί.
Στο ποτήρι με το ζεστό νερό διαλύουμε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη, τον κύβο ζωμού και προσθέτουμε την πάπρικα και το μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, έως ότου το μίγμα γίνει κατά το μάλλον ομογενές.
Κατόπιν το προσθέτουμε στο δοχείου του πολυ-κόφτη με την πολτοποιημένη φρέσκια τομάτα και το δουλεύουμε με το μηχάνημα για λίγα δευτερόλεπτα, έως ότου ομογενοποιηθεί.
Βάζουμε τη χύτρα ταχύτητος στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Όταν κάψει, τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο και το βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Προσθέτουμε το χοντροκομμένο κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυλό με τα υπόλοιπα υλικά που ετοιμάσαμε προηγουμένως και τα αφήνουμε να πάρουν μια ελαφριά βράση χωρίς το καπάκι της κατσαρόλας.
Έπειτα προσθέτουμε και το ήδη τσιγαρισμένο κοτόπουλο, κλείνουμε τη χύτρα και το αφήνουμε να βράσει για οκτώ (8) λεπτά.
Εάν όταν ανοιχτεί η χύτρα η σάλτσα είναι πολύ αραιά, συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι, έως ότου αποκτήσει το επιθυμητό ιξώδες. Παράλληλα ρίχνουμε και μία κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελάδας πράγμα πού βελτιώνει τη γεύση και επιταχύνει το πήξιμο της σάλτσας.
Σερβίρισμα:
Σερβίρεται με φρεσκο-τηγανισμένες πατάτες πασπαλισμένες με καυτερό κόκκινο πιπέρι και πλαισιώνεται με κόκκινο ξηρό κρασί.
Kοτόπουλο γεμιστό βρασμένο σε μπύρα
Yλικά: 2 στήθη κοτόπουλο 1 πακέτο σπανάκι βρασμένο 2 σκελίδες σκόρδο 2 κρεμμύδια 10-15 μανιτάρια φρέσκα 10 φέτες μπέικον τριμμένη παρμεζάνα 2-3 κουτάκια μπύρας Εκτέλεση: Πλένουμε τα φιλέτα και τα...
Κοτόπουλο με μπύρα
Υλικά: κοτόπουλο σε μερίδες 3/4 του μπουκαλιού της μπύρας αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνετε καλά το κοτόπουλο, περιχύνετε...
Κοτόπουλο φούρνου με λαχανικά (ολίγον κινέζικο)
Υλικά: 1 κοτόπουλο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 πράσινες πιπεριές, 250 γρ μανιτάρια, 2 κούπες ζωμό από κοτόπουλο, 2 κουτ. σούπας νισεστέ (βλ. γλωσσάρι νισεστές), μισό λεμόνι, 250 γρ γκούντα Ολλανδίας....