από
nantia
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ
Υλικά:
- Για το φύλλο:
- 6 φλυτζάνια αλεύρι
- 1/2 φλυτζάνι λάδι
- 2 κουταλιές λεμόνι
- λίγο αλάτι
- χλιαρό νερό
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Κλειδιά
Για τη γέμιση:
Για το φύλλο: Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι, το λάδι το λεμόνι και το αλάτι. Ρίχνουμε νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Για τη γέμιση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα με αλάτι ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Κατεβάζουμε τα κρεμμυδια και τα πράσσα από τη φωτιά και τα ανακατεύουμε καλά με το μαϊντανο τον άνηθο,το τυρί, τα αβγά και το πιπέρι. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπαλάκια. Πάνω σε μια λεία επιφάνεια ρίχνουμε αλεύρι και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο. Αλείφουμε το ταψί με λάδι, βάζουμε το πρωτο φύλλο και το αλείφουμε με λάδι. Το ίδιο κάνουμε και με το επόμενο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε επίσης. Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό τη χαράζουμε και τη ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Καλή επιτυχία!
- 5 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα όπως στη χωριάτικη
- 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκκομμένα σε ροδέλες
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 400 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 2 αβγά
- λάδι για το άλλειμα των φύλλων
- αλάτι
- πιπέρι
Για το φύλλο: Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι, το λάδι το λεμόνι και το αλάτι. Ρίχνουμε νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Για τη γέμιση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα με αλάτι ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Κατεβάζουμε τα κρεμμυδια και τα πράσσα από τη φωτιά και τα ανακατεύουμε καλά με το μαϊντανο τον άνηθο,το τυρί, τα αβγά και το πιπέρι. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπαλάκια. Πάνω σε μια λεία επιφάνεια ρίχνουμε αλεύρι και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο. Αλείφουμε το ταψί με λάδι, βάζουμε το πρωτο φύλλο και το αλείφουμε με λάδι. Το ίδιο κάνουμε και με το επόμενο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε επίσης. Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό τη χαράζουμε και τη ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Καλή επιτυχία!
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...