από
papatrehas
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑ
Πολύ νόστιμα, γευστικά, τραγανά, μελάτα, ευωδιαστά, διεγείρουν τις αισθήσεις, μια παραλλαγή παραδοσιακής συνταγής από Κωνσταντινούπολη μεριά.
Υλικά:
- 1 λίτρο καλαμποκέλαιο
- 1 ¾ του κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι του νερού σταχτόνερο (αλισίβα) η 1 ποτήρι του νερού 7up
- 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ η λικέρ (βύσσινο
- μπανάνα η ότι μας αρέσει)
- 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 350 gm ζάχαρη
- ½ κουταλιού κανέλα αλεσμένη
- ½ κουταλιού γαρίφαλο αλεσμένο
- ½ κουταλιού σόδα σκόνη μαγειρικής
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Κλειδιά
Για το σιρόπι:
Για να παρασκευάσουμε σταχτόνερο (αλισίβα), περνούμε στάχτη από τζάκι που καίει ξύλα από κορμούς δέντρων, την κοσκινίζουμε σε τούλι από μπομπονιέρα για να μην έχει καρβουνάκια, χριζόμαστε 4-5 κουταλιές της σούπας στάχτη, την βάζουμε σε ένα ποτήρι με νερό, την ανακατεύουμε και την αφήνουμε πάνω από 12 ώρες να κατασταλάξει.
Τέλος με μεγάλη προσοχή μεταγγίζουμε το νερό του ποτηριού σε ένα άλλο ποτήρι, προσέχοντας μην περάσουν τα κατακάθια.
Σε 1 μεγάλο μπολ βάζουμε το καλαμποκέλαιο, την ζάχαρη, το σταχτόνερο η την 7up και ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, στην συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ η το λικέρ, το baking powder, την σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε.
Θα γίνει μια όχι σφιχτή ζύμη, πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλουμε( στρογγυλά η μακρόστενα) και τα κυλάμε πάνω σε ένα τρίφτη τυριού από την άγρια πλευρά, για να πάρουν το ανάγλυφο σχήμα, τα τοποθετούμε αραιά σε λαμαρίνες και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν, περίπου 30’ λεπτά.
Σιρόπιασμα:
Σε 1 κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, το βούτυρο, και την βάζουμε στην φωτιά για να βράσουν, ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε. Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, σιγανέβουμε στο ελάχιστο την φωτιά και βυθίζουμε για 1’-2½’λεπτά τα σχεδόν κρύα μελομακάρονα.
Γαρνίρισμα:
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα σε στρώσεις, φτιάχνοντας πυραμίδα. Σε κάθε στρώση γαρνίρουμε, με την ανακατεμένη καρυδόψιχα και κανέλα.
- 750 ml νερό
- 750 gm ζάχαρη
- 250 gm μέλι θυμαρίσιο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 κουτάλι βούτυρο
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 350 gm καρυδόψιχα αλεσμένη
- ¼ κουταλιού του γλυκού κανέλα αλεσμένη
Για να παρασκευάσουμε σταχτόνερο (αλισίβα), περνούμε στάχτη από τζάκι που καίει ξύλα από κορμούς δέντρων, την κοσκινίζουμε σε τούλι από μπομπονιέρα για να μην έχει καρβουνάκια, χριζόμαστε 4-5 κουταλιές της σούπας στάχτη, την βάζουμε σε ένα ποτήρι με νερό, την ανακατεύουμε και την αφήνουμε πάνω από 12 ώρες να κατασταλάξει.
Τέλος με μεγάλη προσοχή μεταγγίζουμε το νερό του ποτηριού σε ένα άλλο ποτήρι, προσέχοντας μην περάσουν τα κατακάθια.
Σε 1 μεγάλο μπολ βάζουμε το καλαμποκέλαιο, την ζάχαρη, το σταχτόνερο η την 7up και ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, στην συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ η το λικέρ, το baking powder, την σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε.
Θα γίνει μια όχι σφιχτή ζύμη, πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλουμε( στρογγυλά η μακρόστενα) και τα κυλάμε πάνω σε ένα τρίφτη τυριού από την άγρια πλευρά, για να πάρουν το ανάγλυφο σχήμα, τα τοποθετούμε αραιά σε λαμαρίνες και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν, περίπου 30’ λεπτά.
Σιρόπιασμα:
Σε 1 κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, το βούτυρο, και την βάζουμε στην φωτιά για να βράσουν, ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε. Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, σιγανέβουμε στο ελάχιστο την φωτιά και βυθίζουμε για 1’-2½’λεπτά τα σχεδόν κρύα μελομακάρονα.
Γαρνίρισμα:
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα σε στρώσεις, φτιάχνοντας πυραμίδα. Σε κάθε στρώση γαρνίρουμε, με την ανακατεμένη καρυδόψιχα και κανέλα.
Γαλοπούλα με λαχανικά
Μερίδες: 6 Χρόνος Προετοιμασίας: 25 Χρόνος Μαγειρέματος: 1 Ώρα Συστατικά: 500 γραμ. γαλοπούλα στήθος (χωρίς κόκαλα και πέτσα) 600 γραμ. πατάτες 2 μέτρια κρεμμύδια 4 μέτρια καρότα 2 πράσα (μόνο το...
Βασιλόπιτα Σμύρνης
Υλικά 400 γραμ. ζάχαρη 300 γραμ. μαλακό βούτυρο 1 πρέζα αλάτι 6 αβγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια 750 γραμ. φαρίνα κοσκινισμένη 1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη 1 ποτηράκι κονιάκ χυμός...
Μελομακάρονα
Υλικά 2 φλυτζάνια τσαγιού λάδι 1 φλυτζάνι ζάχαρη 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι 1/2 φλυτζάνι κονιάκ 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 7 1/2 φλυτζάνια μαλακό αλεύρι 1 κουταλάκι γλυκού σόδα σε σκόνη...